Начало / България / Чавдар Добрев представя сборника „Несретници. Хайнрих ІV“

Чавдар Добрев представя сборника „Несретници. Хайнрих ІV“

По повод Деня на унгарската култура – 21 януари, в Унгарски културен институт ще се състои премиерата на книгата „Несретници. Хайнрих ІV”. Сборникът с драми на Милан Фющ ще представен от проф. Чавдар Добрев на 24 януари от 18 ч.

Милан Фющ (1888-1967) е роден в  Будапеща. През 1912 г. завършва право и търговия в Будапещенския университет. Занимава се с преподавателска дейност. Създава значими творби във всички жанрове на литературата. Той е един от най-големите поети на поколението на сп. „Nyugat” („Запад”). Стиховете му се отличават от всичко познато дотогава в унгарската литература, считан е за създател на унгарския свободен стих. Автор е на разкази и новели, на самобитна естетика, романът му „Историята на жена ми” (1942) е номиниран през 1965 г. за Нобелова награда. През 1948 г. е удостоен с наградата „Кошут”. Милан Фющ е и отличен драматург. Неговите драми – „Несретници” (1914), написана с техниката на натурализма, и историко-психологическата „Хайнрих ІV” за съжаление остават неразбрани и неоценени от тогавашните театрални среди. Големият сценичен успех спохожда писателя едва десетилетия по-късно.

На български език са издадени избрани стихове на Милан Фющ („Сбогуване с времето”, 2004) в превод на Георги Крумов и романът „Историята на жена ми” (2010) в превод на Светла Кьосева.

Книги от Милан Фющ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Untitled-design-2021-03-08T114825.586

Принц Филип обичал и друга според роман

Кейт Куин разказва история за смелост и любов Събитията, към които ни връща, се развиват …