Начало / Свят / И синът на Толкин напусна света ни

И синът на Толкин напусна света ни

Кристофър издаде „Силмарилион” и други книги на баща си

christopher-tolkien

Наследникът на славния писател си отиде на 95. На практика той посвети живота си на книжното наследство, което остави Дж. Р. Р. Толкин. Именно благодарение на Кристофър бял свят видяха много ръкописи, създадени от ръката на писателя.

Ражда се в Лийдс като трети и най-малък син в семейството на Джон и Едит. Израства точно като в приказка – слушайки от баща си историите за хобит, наречен Билбо Бегинс. Книгата всъщност излиза през 1937-а, когато Кристофър е на 13.

Момчето става пилот и взима участие във Втората световна война. Така обаче и не идва заповед да се включи в истински битки.

Литературните изследователи припомнят и това, че точно Кристофър Толкин създава много от картите на Средната земя, в която живеят героите от книгите на баща му. И наистина, Толкин-старши ги използва, когато издава през 1954-55 трилогията „Властелинът на пръстените”. А и по време на писането младият мъж бил първият слушател и критик на баща си. След неговата смърт се преселва във Франция, където се посвещава на намерените ръкописи. Извършва огромна редакторска работа, като твърде често му се налага да уеднаквява имена на герои, да възстановява липсващи части от текст. Според внука на писателя Саймън дядо му имал огромно желание да издаде ръкописите си, но количеството им било такова, че на практика това негово намерение било невъзможно.

christopher-tolkien-95-zoon-van-jrr-tolkien-overleden

Така Кристофър постепенно подготвил няколко книги по записките и бележниците на баща си. Най-значимото, което видяло бял свят, е именно „Силмарилион”. Книгата излиза през 1977 г. Много голяма помощ за появата ѝ на бял свят му оказва канадският писател Гай Гавриел Кай.

Пак благодарение на Кристофър в книжарниците се появяват и „Недовършени предания”. Те обхващат времената от сътворяването на Средната земя до Войната за Пръстена. Друга книга, минала през ръцете на наследника на Толкин, е „Берен и Лутиен”. Тяхната история става основен елемент за развитието на „Силмарилион”. С негова помощ излизат „Падането на Гондолин”, „Легенда за Сигурд и Гудрун”, „Децата на Хурин”. Точно тази книга Кристофър възстановява по записките на баща си почти 30 години.

Отношението му към филма „Властелинът на пръстените” пък е по-скоро критично. По повод режисираната от Питър Джаксън продукция казва: „Изтърбушиха книгата, че да направят от нея екшън за 15-25-годишните.” Дори завежда дело срещу филмовата компания за неизплащане на дължимото по авторските права. Спорът се точи няколко години, като след това е постигнато извънсъдебно споразумение.

Лира.бг по материали от Tolkien Society

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …