Начало / "Четящият човек" / Яворови дни започват в Чирпан

Яворови дни започват в Чирпан

Провеждат се по традиция всяка година

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поетът с неспокойна душа е роден в самото начало на календарната година – още на 1 януари. Така че сега отбелязахме 146 години от появата му на бял свят. Добре известен факт е, че това се случва в Чирпан – родната му къща е запазена до днес, като точно от 70 години тя е и музей.

Точно там ще бъдат открити и 56-ите поред Яворови дни, които ще се състоят от 13 до 21 януари 2024 г. Събитията ще са не само в Чирпан, но и в Стара Загора и Раднево. В програмата е например премиерата на „Тренът“ – постановка по мотиви от „Хайдушки копнения“ на поета и революционер. Продукцията е на театралното студио при СУ „П. К. Яворов“ в Чирпан.

В рамките на честванията на големия поет ще има премиера на книга и на съвременен любимец на публиката – на 14 януари в къща музей „П. К. Яворов“ Маргарита Петкова ще представи най-новата си стихосбирка, наречена „Още бели нощи“.

За 15 януари пък е предвидена премиерата на документалния филм „Интимно за кръга „Мисъл на режисьора Илия Костов. На следващия ден ще бъде представена и книгата „Яворов“ на проф. Димитър Михайлов. И още една стихосбирка ще има премиера на същия този 16 януари – „Загадката Венера“ е дело на родственицата на поета Явора Стоилова. Последното събитие в програмата на Яворовите януарски дни е на 21-и – в Художествената галерия на Раднево ще се състои вечер под надслов „Яворов – втората еманация на българския гений”.

Вижте пълната програма на Яворовите януарски дни в Чирпан

416016518_898891458690943_248967553871589364_n

Информация и снимки: Къща музей „Яворов“ и dolap.bg

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …