Начало / Автори / Айзък Азимов преобрази бъдещето с книгите си

Айзък Азимов преобрази бъдещето с книгите си

Фантастът е роден точно преди век

Isaac Asimov

Писателят е създал стотици книги в различни жанрове, но най-голяма слава му носят разказите, посветени на роботите, и обширната сага „Фондацията“. Роден в еврейско семейство в Съветска Русия, отрано тръгва на път. Но вместо през галактиките, към САЩ, където емигрират родителите му.

Айзък Азимов остава в историята и като автор на трите закони на роботиката. Формулира правилата за това как да се държат изкуствените хора през 1942 г в разказа Runaround.

Роботът няма право да вреди на човека или с действията си да допусне на човек да бъде навредено. Роботът трябва да се подчинява на заповедите на човека, с изключение на случаите, когато тези заповеди са в противоречие с първия закон. Роботът трябва да пази сам себе си от унищожение, с изключение на случаите, когато това е в противоречие с първия или втория закон.

Към историите, посветени на роботите, Айзък Азимов добавя и серията „Фондацията“, посветена на Галактическата империя. Писателят формулира по-късно и нулев закон, който се появява в „Роботите и Империята“. Според него роботът няма право да вреди на човечеството, нито пък трябва да позволява това. Именно този закон почитателите на писателя приемат с резерв, защото според него роботите имат задължение да пазят цялото човечество за сметка на отделния индивид.

1_JDOaAnF2GH53idLeGvhnsQ

В същото време Айзък Азимов е университетски преподавател – специалността му в Бостънския университет е биохимия. Рожденото име на писатея е Исак Озимов, като на бял свят се появява в селце, наречено Петровичи на стотина километра от Смоленск. Парадоксалното е, че рожденият му ден всъщност е измислен. Сам признава в своята автобиография, че датата на раждане е безвъзвратно загубена заради смяната на календарите и факта, че родителите му ползвали и еврейско летоброене. Определя обаче именно 2 януари за свой рожден ден.

Разказва също така, че не помни нищо от Русия – самият той ползва цял живот английски и иврит. Не го приели медицина, както мечтаели родителите му, и започва да учи химия. Пише още като тийнейджър и вижда първа публикация на свой разказ, когато е на 19. Ментор по това време му е редакторът на сп. Astounding Science Fiction, който търпеливо изчиствал стила му и връщал написаното обратно на момчето. Но дебютната публикация идва отдругаде – от сп. Amazing Stories.

Най-голямо влияние върху младото момче оказва Джон Кембъл, който стои в основата на феномена „Златен век на научната фантастика“. Самият Айзък Азимов споделя, че биографията на Едисон била онази, която го запалила изобщо да отвори вратата на технологиите и бъдещето.

asimovs-robots

Самият златен век на фантастиката пък изразявал търсенията на цяла плеяда писатели по отношение на развитието на човечеството и цивилизацията. Дълги години обаче Айзък Азимов се посвещава и на книги, които популяризират историята и науката. Към прозата се връща през 80-те. За жалост през 1983 г. е заразен с вируса на ХИВ при кръвопреливане. Така си отива от света ни през 1992 г. на 72. Година по-късно излиза последната му книга – „Битката за Фондацията“.

От книгите на писателя се раждат и прекрасни филми – например „Двестагодишен човек“ с Робин Уилямс, излязъл на голям екран през 1999-а, или пък „Аз, роботът“ с Уил Смит от 2004-а.

Айзък Азимов оставя и две деца. Всъщност и много идеи – идеи от книгите, които описват смело света ни.

Портрет на фантаста от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

154425796

Рей Бредбъри пише хрониките на отиващото си време

Писателят е роден точно преди век Когато бил на девет, подигравките на съучениците му го …