Начало / Без категория / Библиотека стана архитектурно постижение на годината

Библиотека стана архитектурно постижение на годината

Старо железопътно хале от 1932 г. се превърна в дом на книгите

10_01_19 Br&R LocHal

Обществената библиотека в Тилбург спечели престижно отличие на Фестивала на световната архитектура в Амстердам. Библиотека LocHal се ражда в изоставени постройки, служили някога на железниците. Ключово е обаче това, че местната община откупила от Dutch Railways Train въпросните обекти. Първоначално плановете били там да се изградят жилищни сгради, както и пространство с обществено значение.

И тук идва ред на необикновеното решение на студиото Civic Architects. В бившето железопътно депо архитектите виждат скъпоценен камък, който може да заживее нов живот под формата на обществена библиотека. Техническите параметри на пространството са използвани максимално, като в същото време то е преобразено.

Централно място заема открита от всички страни читалня, която лесно и бързо, с помощта на широкоформатни завеси, може да се преобрази в зала за премиери, изложби и концерти. В същото време събира отделните елементи – оттам лесно се виждат заемното гише, регалите с книги, пък и кафенето и терасата, които също са част от библиотеката.

Открита читалня, която лесно и бързо се превръща в зала за премиери, заема централното пространство на някогашното железопътно депо

Civic_Architects_-_LocHal_Tilburg_-_Credits_Stijn_Bollaert_-_14

Международното жури на архитектурния фестивал в Амстердам отдава дължимото на деликатния начин, по който архитектите се отнасят със старото хале. „От студиото са открили потенциал в старото и са го преплели с новото. Превръщането на едно старо хале в обществена библиотека е прекрасна инициатива, която заслужава адмирации“, се казва в мнението на журито.

Самият Тилбург има малко повече от 200 хил. жители. Две години там през 19. век е учил Ван Гог. Наричат града „Сърцето на Брабант“.

Лира.бг по материали от archdaily.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

t_bfd2a5f41e91425db0ab3913132c5704_name_ACEE28D6A7F0407394EF5D318CE1B2DD

Библиотека помоли читателите да не дезинфекцират книги в микровълновата

Опасността да се заразим при четене е просто нищожна Страхът от covid-19 прави американците изобретателни, …