Начало / Без категория / Библиотека стана архитектурно постижение на годината

Библиотека стана архитектурно постижение на годината

Старо железопътно хале от 1932 г. се превърна в дом на книгите

10_01_19 Br&R LocHal

Обществената библиотека в Тилбург спечели престижно отличие на Фестивала на световната архитектура в Амстердам. Библиотека LocHal се ражда в изоставени постройки, служили някога на железниците. Ключово е обаче това, че местната община откупила от Dutch Railways Train въпросните обекти. Първоначално плановете били там да се изградят жилищни сгради, както и пространство с обществено значение.

И тук идва ред на необикновеното решение на студиото Civic Architects. В бившето железопътно депо архитектите виждат скъпоценен камък, който може да заживее нов живот под формата на обществена библиотека. Техническите параметри на пространството са използвани максимално, като в същото време то е преобразено.

Централно място заема открита от всички страни читалня, която лесно и бързо, с помощта на широкоформатни завеси, може да се преобрази в зала за премиери, изложби и концерти. В същото време събира отделните елементи – оттам лесно се виждат заемното гише, регалите с книги, пък и кафенето и терасата, които също са част от библиотеката.

Открита читалня, която лесно и бързо се превръща в зала за премиери, заема централното пространство на някогашното железопътно депо

Civic_Architects_-_LocHal_Tilburg_-_Credits_Stijn_Bollaert_-_14

Международното жури на архитектурния фестивал в Амстердам отдава дължимото на деликатния начин, по който архитектите се отнасят със старото хале. „От студиото са открили потенциал в старото и са го преплели с новото. Превръщането на едно старо хале в обществена библиотека е прекрасна инициатива, която заслужава адмирации“, се казва в мнението на журито.

Самият Тилбург има малко повече от 200 хил. жители. Две години там през 19. век е учил Ван Гог. Наричат града „Сърцето на Брабант“.

Лира.бг по материали от archdaily.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …