Начало / Без категория / Китай завладя душата ми, душата ми завладя Китай, не можем да се разделим вече

Китай завладя душата ми, душата ми завладя Китай, не можем да се разделим вече

svetlina-ot-iztoka-30Светлина от Изтока“ е дебютната книга на Наталия Бояджиева – журналист и пътешественик по душа. Излиза от печат през 2016 г. През октомври 2019 г. тя претърпява второ преработено издание от издателство „Екрие“ и поставя началото на новата поредица „Чудни пътешествия с „Екрие“.  Корицата е отново дело на художничката Емилия Бояджиева – Пеева, дъщеря на авторката. Тя съдържа две маслени платна, в които са пресъздадени майсторски китайската душевност и загадъчност. Картината на предната корица е масленото платно „Момиче“ и изобразява девойка от Пънлай, където семейството живее три години, и с която Емилия се среща.

Ето какво споделя авторката за творческите си търсения: „Предизвикателството за мен беше да преведа една чужда култура като китайската на езика и метафората на собствения си начин на живот. Криещите се под повърхността неща са универсални и правят от всички нас човешко семейство. Но как да ги извадя от техните скривалища…

С изключение на стотината най-необходими думи не научих китайски. Времето и усилията, необходими за изучаването на един толкова труден език, вложих в моите приятелства и това ме направи щастлива. Но като компенсация на липсващия език другите ми сетива се изостриха. Изненади и неочакваности – на всяка крачка. Понякога съм разпитвала всички мои познати по някакъв въпрос – загадка. Незаменима беше тяхната помощ през целия ми тригодишен престой.

Нямах предварителни нагласи и предубеждения, които да е трябвало да преодолявам. Пристъпих към непознатата страна с отворен ум, открито сърце и жажда да я опозная.

Китай завладя душата ми, душата ми завладя Китай, не можем да се разделим вече, станахме едно цяло. Тогава не осъзнах това веднага, но в мен започнаха да се разчупват рамките. Видях, че светът е по-богат и по-широк от нашата страна и че красотата, и страданието, и силата могат да приемат и други образи, освен образите, които им беше дала България.

С уговорката, че по-скъпо от родината няма, ви разведох из родината и на други хора.“

Читателите ще почувстват древното величие на старите столици Сиан и Нандзин, както и на съвременната – Пекин. Ще изкачат свещените планини Тайшан и Луошан – така, както са го правили и всички китайски императори. Ще ги омае вълшебството на Водните градове по река Яндзъ – Уджън, Ситан и Ханджоу. Ще посетят  и родното място на Конфуций – Цюфу и ще ловят риба на остров Чандао. Очакват ги майстори на народните занаяти в Имението на Моу, четири сватби, Пекинска опера на сцената в парка, китайската Нова година и всякакви други  празници.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …