Начало / Читатели / Коледа в книгите. 14 прекрасни цитата за най-топлия празник

Коледа в книгите. 14 прекрасни цитата за най-топлия празник

Почерпете вдъхновение, а после изберете сами четиво

DolniPoustevn

Много често действието в любимите ни книги се развива именно по Коледа. При това тук не говорим единствено за класики като „Коледна песен“ на Дикенс. Макар че и тя присъства в тази подборка на британския в. „Телеграф“. Коледните цитати в нея могат да ни вдъхновят да открием или пък да препрочетем някоя книга. Може да ги превърнем в коледни късметчета или пък да ги изпишем и така да станат част от празничната украса у дома. Най-малкото, стоплят сърцето и напомнят, че сега е времето да сме щастливи.

Може би Коледа – помисли си той, – не се продава в магазините. Може би Коледа е нещо повече“ (How the Grinch Stole Christmas – класика за деца на д-р Сюс от 1957 г.)

Човек никога не може да има достатъчно чорапи. Още една Коледа дойде и си отиде, а аз не получих и един чифт. Хората продължават да настояват да ми подаряват книги!(реплика на професор Дъмбълдор към Хари Потър в поредицата на Дж. К. Роулинг)

Почувствах се претъпкана, тъпа и разочарована, както винаги се чувствам в деня след Коледа.(американската писателка Силвия Плат)

„Винаги зима, но никога Коледа!“ (К. С. Луис в „Лъвът, Вещицата и дрешникът“ – първа книга от класиката за деца „Хрониките на Нарния“)

„Коледа! Ако идването ѝ не събуждат у човек весели мисли в ума и весели чувства в гърдите, значи определено мрази човечеството.“ (Чарлз Дикенс, автор на класиката „Коледна песен)

tri

„И така, дойде Коледа… а ти какво направи?“ (Джон Ленън в незабравимата си песен Happy Xmas (War Is Over))

„Коледа е времето за запалване на огъня на гостоприемството у дома и пламъка на добротата в сърцето“ (Уошингтън Ървинг, автор на „Легенда за Сънната долина“)

„И миналата година валеше сняг. Направих снежен човек, брат ми го събори, аз съборих брат ми и после пихме чай“ (Дилън Томас, поетът, който си отива от света ни по време на литературно четене – автор на „Коледата на едно дете в Уелс“)

„Хубавото на Коледа е, че подобно на гръмотевичните бури, винаги идва и винаги я посрещаме заедно.“ (Гарисън Кейлър – писател, хуморист и радиоводещ)

„Аз ще почитам Коледата в сърцето си и ще се опитвам да я чествам цялата година!“ (Ебенезър Скрудж в „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс)

„Какъв подарък би искал Исус от Дядо Коледа?“ (Салман Рушди в романа си Fury)

„Беше началото на най-великата Коледа в историята. Малко храна, нямаше подаръци. Но имаха снежен човек в мазето.“ (Маркъс Зюсак в трогателния си бестселър „Крадецът на книги“)

„Истинският Дядо Коледа се разхожда по магазините…“ (Лемъни Сникет в своята „Поредица от злополучия“)

„На Коледа стават чудеса, Пат. Всички ги знаят тези глупости! (Матю Куик в книгата си „Наръчник на оптимиста“)

Лира.бг по материали от „Телеграф“

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …