Начало / България / Тийнейджъри получиха награда за аудиокнига по Валери Петров

Тийнейджъри получиха награда за аудиокнига по Валери Петров

Ще се ползва от незрящи деца и възрастни

received_459865544728422

Четирима тийнейджъри от Търговище получиха наградата „Смело сърце“ в годишните номинации на Федерация „Български пациентски форум„, които се провеждат в памет на журналистката Даниела Сеизова. Призът им бе връчен за аудиокнига, която записаха и предоставиха за ползване от незрящи деца и възрастни.

Учениците създадоха своята аудиокнига по „Пет приказки“ на Валери Петров, след което го предоставиха на кампанията „Подари ми история“. За доброто си дело Асен Чакъров, Ивайла Александрова, Елис Алиева и Мервин Ъшък получиха наградата „Смело сърце“. Самата церемония по награждаването се проведе в София.

Номинацията, както и наградата, били изненада за децата и преподавателя им Анета Милева, сподели лично тя пред Лира.бг.

Напълно бяхме забравили за кампанията, която всъщност реализирахме през месец май тази година. Тогава изпратихме записите на организатора – журналиста Александър Великов, и с това се приключи. Дори не знаех, че сме номинирани за наградите на Българския пациентски форум, докато в един от последните дни на ноември не ми се обадиха по телефона с покана да присъстваме на церемонията в София.

Когато записвахме аудиокнигата, в никакъв случай пред нас не е стояла мисълта, че ще получим някаква награда, че ще имаме облаги, че ще ни благодарят. Но на практика бяхме засипани от писма с благодарности от незрящи хора. Сега получихме и това отличие… Мисля, че е много мило, много вдъхновяващо, а още по-хубавото е, че децата оцениха впоследствие какво добро дело са направили.

Много е важно да кажа, че тази награда е за четиримата шестокласници по онова време, вече ученици в седми клас, Елис, Мервин, Асен и Ивайла, но отличието не би било възможна без подкрепата на колегите от онлайн радио Търговище, които предоставиха напълно безплатно звукозаписното си студио, обработиха записите. Това не би се случило и без книжаря в Хеликон Търговище Борислав Курдов, който ни даде идеята, разказа ни за кампанията и вдъхнови мен и децата да го направим. Помогна и ръководството на училището в лицето на Севдалина Зафирова, която на драго сърце даде съгласие и ни подкрепяше в инициативата.“

Това е пример как нищо на този свят не се случва само за себе си. Винаги участват много хора, с много добра енергия и резултатите са налице.

Смело-сърце2-1

Анета Милева уведомила децата за наградата по телефона, „тъй като нямах търпение да се прибера и лично да им покажа плакета с грамотата“. Две от момичетата се просълзили, защото наистина моментът бил много силен и вълнуващ за тях.Асен се беше информирал предварително, той е много комуникативен млад човек, проследил е онлайн тегленето на наградите и още преди да му се обадя, знаеше че именно те са получили наградата „Смело сърце” – каза още Анета Милева. – Удоволствие е да работя с ученици, за мен е много важно, освен да им преподавам литература и български език, да ги науча да бъдат толерантни към различията на другите, да ги науча на доброта, на споделяне, на приятелство. Защо така ние ще възпитаме едни бъдещи човеци“.

За наградата разказа Борислав Курдов
Авторът е книжар в Хеликон Търговище

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …