Начало / Читателски дневник / Св. Екатерина е закрилницата на библиотекарите

Св. Екатерина е закрилницата на библиотекарите

Навремето я смятали за една от най-образованите на своята епоха

Юная читательница

Любовта си към науките наследила всъщност от своя баща, който бил управител на знаменитата Александрия. Затова и Екатерина израснала с постиженията на най-бележитите философи и учени от оная епоха. Като навършила пълнолетие, самата тя заявила, че ще встъпи в брак само ако женихът ѝ е по-образован от самата нея.

В християнството я посветил един отшелник и така започнали най-светлите, но едновременно с това и най-трудните години от живота ѝ.

Думите, които изричала, променяли мирогледа на хората. Измъчвана и обезглавена заради вярата си, и след своята смърт св. Екатерина остава символ на знанието и образоваността. Юстиниан I ѝ посвещава Синайския манастир, който създава безценна сбирка от раннохристиянско изкуство – включително ръкописни книги.

Още от ония векове към светицата отправят молитви ученици и техните учители, също философи и проповедници, за закрилница я смятат и библиотекарите.

Името ѝ се среща на практика по цял свят – а значението му е чиста, девствена, вярна.

eka

Катя и Екатерина е любимо и у нас – за Катя Паскалева например пише Георги Тошев в своята книга „Жените в мен“. Известната актриса стана легенда с ролята си в „Козият рог“. Един истински съвремен будител пък е Катя Зографова. Години наред се грижи за Къщата-музей „Никола Вапцаров“, като не спира да работи за съхраняването на миналото ни. Прекрасна и интригуваща е книгата ѝ, посветена на един друг голям поет – „Световете на Яворов“. И още една Катя, за която децата може да ви кажат, че живее всъщност в захарницата. Катя Антонова спечели сърцата на най-малките точно с книжката за Ванилия – немирна фея, чиито приключения не се събраха в една книга и затова се появи и втора, „Четиринайсет Ванилии и половина“.

Но Екатерините, Катите са такива – пълни с идеи и преливащи от любов… към книгите.

За празника: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

369735373_677910344383759_48496001817277129_n

Три комикса за хубаво начало на учебната година

Забавни са и пълни с весели моменти 15 септември дойде, а по традиция малките ученици …