Начало / Интервюта / Холи Блек: Едва ли ще напиша книга, в която липсва свръхестественото

Холи Блек: Едва ли ще напиша книга, в която липсва свръхестественото

Фентъзи писателката разказва за края на харесваната поредица „Вълшебният народ“

2.1

Бурната трилогия изправя Джуд Дуарте смъртна, отгледана от феи и същевременно един от най-обичаните герои, сътворени от Холи Блек, срещу Кардан, коварният принц, който се превръща в крал на вълшебното кралство Елфхейм и с когото я свързват пламенни отношения на любов и омраза едновременно.

Горещите почитатели на поредицата бяха разтърсени от края на втората книга „Злият крал“ – там станахме свидетели как Кардан предава Джуд и я прогонва в света на смърттните, след като я направи кралица на феите. В The Queen of Nothing ще се задълбочава борбата за власт, като ще разберем колко далеч може да отиде Джуд, за да възвърне това, което ѝ е отнето, докато подлага на изпитания чувствата си към Кардан.

Холи Блек, авторка на повече от 30 книги за деца и тийнейджъри, включително поредицата Модерни вълшебни приказки и поредицата The Curse Workers, разказва пред Goodreads какво могат да очакват читателите ѝ от последната книга на “Вълшебният народ”, за кои герои ѝ е било най-приятно да пише, а също и това, че не е много вероятно някога да се откаже от света на свръхестественото.

Goodreads: С огромно нетърпение се очаква последната книга от поредицата “Вълшебният народ” – читателите са изключително щастливи, че датата на излизането беше преместена за ноември. Какво да очакват феновете на Джуд и Кардан в тази книга?

Холи Блек: Джуд и Кардан не са в добри отношения в края на „Злият крал“. Джуд е в света на смъртните, а Кардан се опитва да управлява Елфхейм сам за първи път. Междувременно Мадок събира съюзници в армията си. Ситуацията далеч не е идеална, но какво друго може да се очаква от третата книга.

Goodreads: Когато започнахте поредицата, знаехте ли как ще се развиват трите книги и как ще приключат? Някой от героите изненада ли ви?

Холи Блек: Знаех много неща, които ще се случат, но имаше и други, които ме изненадаха. По-конкретно, планирах нещо за средата на The Queen of Nothing, но то отпадна, защото друго ми изглеждаше по-тематично.

Борбата за власт между Джуд и Кардан очевидно е нещо, което ги привлича един към друг, но липсва ли доверие, връзката им е обречена на нещастие.

26208994._SX540_

Goodreads: Как се чувствате към края на тази поредица? Тя предизвика много емоции сред читателите и голяма любов към Джуд и Кардан и също толкова пламенна неприязън към някои от другите герои. Вероятно и вие сте се привързали? Кого създадохте с най-голямо удоволствие?

Холи Блек: Вероятно Мадок. Обичам да давам съвети от името на стар човек. Джуд и Кардан са много забавни за създаване, също и Виви, и Хлебарката, Бомбата и Никасия, и дори Лок. Всички са забавни по свой си начин.

Заглавията на книгите съответстват и на завоите в историята. Без края на „Злият крал“ наименованието The Queen of Nothing нямаше да има почти никакъв смисъл

holy

Goodreads: Смятате ли, че винаги ще пишете книги или истории, свързани със света на вълшебствата?

Холи Блек: Със сигурност изглежда така!

Goodreads: Би ли могло да има друга книга за кралство Елфхейм?

Холи Блек: Вероятно, предполагам…

Goodreads: Мислите ли, че някога бихте написали книга без свръхестествени елементи?

Холи Блек: Не мисля. Doll Bones е може би най-близкото, до което съм отишла, и се съмнявам, че някога ще се доближа толкова много.

Goodreads: Наскоро прекарахте известно време в Гърция, без да пишете. Как беше там? И можете ли да ни кажете нещо за това, върху което работите или поне какво следва за вас?

Холи Блек: Гърция беше абсолютно прекрасна. Храната беше невероятна, гледката – красива, компанията си я биваше. Когато започвам нов проект, винаги мисля, че ще успея да скоча направо в него, а това, което открих, беше, че все още проучвам идеята. Направих много бележки, но не съм сигурна каква част ще влезе в окончателния проект. Щом разбера какво ще правя по-нататък, ще ви уведомя и вас!

Goodreads: Моля ви, дайте ни няколко препоръки за книги, които наскоро сте обикнали, или заглавия от вашата купчина за четене, до която нямате търпение да стигнете!

Холи Блек: Книги, които прочетох наскоро и които обикнах или отчаяно искам да започна: дебютът на Лий Бардуго за възрастни Ninth House; Ким Лигет – The Grace Year ; Либа Брей – невероятният край на Diviners series, наречен The King of Crows; Точи Оньебучи – War Girls; Рене Ахдие The Beautiful; също Рейнбоу РоуълWayward Son.

За Лира.бг подготви Ивелина Маринова, книжар в сливенския Хеликон

Прочетете още

FT_TOM_EGELAND_00069_fargeFredrikArff

Том Егеланд: „Толкова ли е трудно мутация да доведе до хора с нови гени“

Писателят разкрива сега загадката на дълголетието „Проектът „Матусал“ е най-новата му книга – в известен …