На фокус
Начало / Ревюта / „Нормални хора“ напомня да сме себе си

„Нормални хора“ напомня да сме себе си

Книгата на Сали Руни е отражение на света сега

norm

Всеки човек все някога е съдил някой друг, слагали сме етикети и сме определяли кое е нормално и кое не. Всъщност кое е нормално? Никой не знае, строго индивидуално е, но въпреки това го определяме, хора сме. Всички се стремим да влезем в общоприетите „норми“, да бъдем одобрени и потупани по рамото от социалната парадигма.

Пълен с житейски истини е „Нормални хора“ на младата авторка, носител на престижната литературна награда „Коста“ Сали Руни. Тя ни представя трогателната история между две млади души. Мариан е от богато семейсто, интроверт, задоволява се с живота между страниците на книгите, няма приятели. Конъл е от средната класа, а майка му е чистачка в дома на Мариан, но за разлика от нея, популярен в училище и с много приятели.

Историята проследява животите на тези млади хора, техния път към съзряването и нещата, с които се налага да се сблъскат. През цялото това време те се разделят и събират многократно, намират подкрепа един в друг в тежки моменти и се обичат, макар това да се чете между редовете. Но колкото и да ми се иска, това не е любовен роман…

Тази книга е отражение на света сега, на настоящите отношения на младите хора един към друг, за жестокостта на социалното разпределениие, определянето на личностите според материалното и славата

maxresdefault

За един млад човек е много трудно да прецени кое е „нормално“ и кое не е. В един момент се случва така, че пренебрегваш собствените си инстинкти заради одобрението на обществото, както става и с Конъл. Момчето, влюбило се в „странното момиче“ без приятели. Момчето, крило години наред връзка, в която е щастлив, от страх да не бъде осъден – в случая от връстниците си.

Посланието обаче е много просто както в книгата, така и в релния живот – всичко е в главата, затова просто бъди такъв, какъвто си, и правилните хора ще те харесат.

Ревю на Тереса Светославова
Авторът е книжар в софийския Хеликон Витоша

Прочетете още

Pazach

„Пазачът“ – чувството, че си прочел хубава книга

За първи път у нас се появява нещо от Рон Раш „Пазачът“ е от книгите, …