Начало / Автори / Астрид Линдгрен – създателката на вълшебства

Астрид Линдгрен – създателката на вълшебства

Шведската писателка е преведена на повече от 70 езика

profimedia

Ако ви се струва, че в детските ѝ книги има и малко тъга, наистина е така! Животът слага отпечатък по своя странен начин и върху дните на известната писателка. Едва на 18, тя забременява от свой колега, който обаче е женен, при това със седем деца. Астрид Анна ражда своето в Копенхаген, но поради липса на средства е принудена да го даде за попечителско отглеждане. После обаче се случва нещо наистина като в роман. Въпросният мъж се развежда, за да заживее с Астрид и те взимат детето си обратно. На 24 е тогава бъдещата авторка на „Пипи, дългото чорапче“. Но след 21 години брак съпругът ѝ Стур умира. На 45 Астрид Линдгрен е пак сама.

Иначе много голямо влияние върху историите, които разказва, има и нейното детство. Идиличното стопанство на родителите ѝ прозира тук и там в детските книжки на Астрид Линдгрен. Тя има един брат и две сестри.

Децата и животните сякаш са нещата, които имат най-голямо значение за нея. Вече на 81, тя застава зад каузата за хуманно отношение към домашните животни и дори с нейна помощ в Швеция е приет закон, който урежда тези неща. В родината си всъщност тя има статут на национална героиня.

76182916_1021613691525947_7487284494181859328_n

1945-а – това е годината, в която се ражда най-популярната ѝ героиня, Пипи. Но на практика всяка от книгите на Астрид Линдгрен влиза в съкровищницата на детската литература. За дългия си живот – тя живее до 94, създава и образи като тези на братята с лъвски сърца, също Роня, дъщерята на разбойника – не можем да минем без Карлсон или пък Емил от Льонеберя. Удивителен свят, с който израстват поколения деца.

Това е тя – Астрид Линдгрен, момичето с лъвско сърце. Създателката на вълшебства. Една приказница, направила и нашето детство по-богато. А книгите ѝ очакват и днешните деца.

Образът на писателката нарисува Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20200410041938

„Пророкът“ на Халил Джубран стана на столетие

Книгата е публикувана за първи път през 1923 г. 26 фрагмента има по страниците ѝ …