Начало / България / Тържествено бе открита книжарница „Хеликон“ във Враца

Тържествено бе открита книжарница „Хеликон“ във Враца

В истински празник се превърна официалното откриване

IMG-20191108-WA0007

Книжарницата работи от началото на лятото, но набра скорост, която само скалите на Балкана могат да удържат. Всички, които се разхождат по Пробива, на бул. „Никола Войводов“ вече знаят – „Хеликон“ си е „баш на мястото“, както биха казали врачани.

Затова все хора на словото – ревностни читатели и интелектуалци от Враца почетоха тържеството на книжарите. Управителят Надя Томова изтъкна, че книжарницата е част от обновяваващия се облик на Северозапада, и макар тя да е в центъра на вниманието днес, важни са хората, които я представляват.

В тази връзка г-жа Гинка Панайотова от ръководството на „Хеликон“ АД, отбеляза интересен знак –„Хеликон“ във Враца е 27-ият обект за 27- годишното съществуване на най-голямата книгоразпространителска верига у нас.

Освен приветствия послучай откриването, опита си с книгите споделиха Мария Дончева от Сдружение „Книгини“ – Враца, Иво Йорданов – журналист и собственик на врачанско издателство, Деница Райкова – преводач на любими заглавия като „Игрите на глада“ и романите на Филипа Грегъри, Димитър Цолов-Доктора, писател на фентъзи разкази и хумористични епиграми, Ива Антонова – кореспондент на Българското национално радио във Враца.

Културната програма допълниха песните на Музикална формация „Хармония“ с художествен ръководител Маргарита Данилова и „Танцът на куклите“, изпълнен от Лия Любчева и Мериан Поповска, водени от художествения си ръководител Петя Христова в балетната школа на Народно читалище „Развитие -1869“ в града. През 2020 г. то ще отбележи 150 години от своето създаване.Така започнаха да творят общата си история на врачанска почва пъстри емблеми на духа, музиката и словото от различни поколения.

За всички стигна огромната торта с логото на Хеликон – “За книгите и хората“.

Текст Людмила Еленкова
Снимки Хеликон Враца

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …