Начало / Интервюта / Ейдриън Маккинти: Страшно е колко информация за себе си споделяме във фейсбук

Ейдриън Маккинти: Страшно е колко информация за себе си споделяме във фейсбук

Пет въпроса към автора на нашумялата „Веригата“

autor2

Колко пъти само родителите казват нещо от рода на:Ще направя всичко за децата си, всичко!“ И в същото време не се замислят какво наистина означава това… Ейдриън Маккинти създава една безумно пристрастяваща, сърцераздирателна история точно около тази идея.

Книгата му „Веригата“ проследява група родители, които научават, че децата им са били отвлечени и единственият начин да ги спасят е като отвлекат и те на свой ред дете, след което да се обадят на неговите родители, за да ги инструктират да направят същото. Само един родител да не се съобрази, и всички деца ще намерят смъртта си! Това е смразяващо предположение, което Маккинти представя в книгата си като твърде правдоподобно – препоръчваме ви да я разтворите, за да проверите действително ли се случва това.

От сайта therealbookspy.com задават на автора пет въпроса. Ето и неговите отговори:

1. Как измислихте детайлите в сюжета на „Веригата“?

Маккинти: Бях в Мексико и работех върху друга книга (роман за убийството на Троцки, която отиваше на никъде), когато прочетох за тези „обменни отвличания“, при които един член от семейството на жертвата бива разменен за друг, по-уязвим, докато се прави опит за увеличаване на откупа. Обвързах това с онези ужасяващо страшни верижни писма, които получавахме през 70-те и 80-те години и си помислих за верига от отвличания и тогава идеята просто се разрастна.

2. Какъв вид изследвания трябваше да направите, преди да седнете и да напишете книгата?

Маккинти: Направих много проучвания за отвличания за пари и каква лична информация хората пускат във фейсбук (много е!), тъй като аз самият нямам профил там, но жена ми има. Бях смаян колко информация пускат хората онлайн за живота си, своите адреси, откъде идват и къде отиват. Това ме изуми напълно. Всъщност е страшно.

veri

3. Преди няколко дни „Парамаунт“ обявиха, че са взели правата за филм по книгата. Очаквахте ли такъв внезапен успех и каква беше първоначалната ви реакция?

Маккинти: Отново бях напълно зашеметен. Написах „Веригата“ така, както написах другите си романи – като история, задвижвана от герои, самите те завъртат големите колела на сюжета. Другите ми книги се развиват най-вече в Белфаст, Северна Ирландия, така че може би това беше спънка в продажбите. Тази книга умишлено я заложих в Америка, за да бъде малко по-достъпна, но съм изумен от това колко много заговори на публиката. Приписвам го на две неща: първо, най-накрая имам агент на пълен работен ден, страхотния Шейн Салерно и второто, това е късметът.

4. Как се промени животът ви с шума и успеха около тази книга?

Маккинти: За да бъда честен, все още го обмислям. Но е прекрасно да не живеем вече в страх. Допреди няколко седмици съпругата ми Лея и аз нямахме представа как ще си позволим да изпратим децата в колеж и ако всичко това проработи, сега ще можем да го направим.

5. И накрая, сега, когато „Веригата“ е вече по книжарниците, какво следва за вас?

Маккинти: Написал съм нова от моите книги за Дъфи, която ще се казва The Detective Up Late, като ще излезе с марката на Blackstone в САЩ и под знака на Orion във Великобритания. И работя над нещо напълно ново, от което засега не мога да разкрия нищо.

Превод на Ивелина Маринова, книжар в сливенския Хеликон

Прочетете още

2024-04-04-eupl-091

Тодор П. Тодоров: „Светът днес изживява грандиозни носталгии“

Нашето време бележи и смъртта на читателя „Хагабула“ е книгата, която беляза по един хубав …