Начало / Критика / “Майката на дъщеря й” подпечатва български успех в САЩ

“Майката на дъщеря й” подпечатва български успех в САЩ

Романът носи особено послание – и дори няколко, над които да се замислим

Her-Daughters-Mother-Book-Club-Questions-Book-Club-Chat

Авторката Даниела Петрова е родена и израснала в България, в София, но получава редкия за времето си шанс (през 1995 г.) да учи в САЩ и по-точно в Колумбийския университет. Преди настоящия роман има немалко публикувани поезия и разкази в различни американски издания, но с “Майката на дъщеря й” идва истинският успех, защото за Даниела това е сбъдната мечта (тя пише още от трети клас). Минала е през трудностите с усвояването на езика, работейки за да учи, все пак реализира желанието си да стане писател и резултатът е повече от впечатляващ, защото романът излиза първо на английски (през юни 2019 г.). Препоръчван е в медиите на Опра Уинфри и се радва на голям успех отвъд океана и както се очакваше, вече и у нас.

Но защо очакван успех? Колкото и клиширано да звучи, книгата грабва. Сюжет, характери, динамика, достоверност.

Текстът е разказан от първо лице от името на трите основни действащи фигури. Донякъде прилича на дневник с анализите и размишленията на всяка от тях. В същото време историята е динамична, разкрива се в движение и от няколко различни гледища, а именно:

√ ЛАНАмлада жена, малко след тридесетте, с изграден характер. Както става ясно, за това роля е изиграла майка й – българка, спортистка с много силен дух, емигрирала в Америка, също така властна и непреклонна натура.

Лана има чудесен партньор, прекрасна кариера – куратор е в един от най-престижните музеи, но разбира се, налице е проблем. Проблем, който засяга много голяма част от съвременното поколение – безплодието. Преминала през много изтощителни и безрезултатни опити да зачене, тя все пак се решава на последната възможност, донорска яйцеклетка. Единственото ѝ желание е поне донорката да е от български произход, като нея самата.

√ ТАЙЛЪРпартньорът на Лана (тя държи на свободните си феминистки възгледи и предпочита да го нарича партньор). Тайлър е преподавател по философия в Колумбийския университет. Очарователен и много добър в това, което прави, а именно преподаването.

Другата отредена му роля – да е надеждна опора на Лана в трудното изпитание с многобройните неуспешни инвитро процедури.

Но как всъщност минава той самият през това? Искреното му желание да помогне всъщност не води ли до по-голямо объркване за всички?

√ КАТЯ – Третият главен герой в сюжета. На двайсет и една години, с буен български темперамент. Красива, умна и луда, в оня необуздан смисъл на пълното с желание за живот момиче, на финалната права преди завършването на престижния Колумбийски университет. Но всичко това, както и при другите герои, е само на пръв поглед.

Катя е търсеният от Лана и Тайлър донор.

В тази книга няма да открием притчи и мъдри съвети. Няма дори подходящ цитат за мото

dan

В този наглед рутинен казус започват един по един да изникват въпроси:

  • Само жената ли преживява трудностите?
  • Винаги ли личните решения са правилните за нас?
  • Дали това, което ни впечатлява отвън, говори истината за същността на другите?
  • Колко е важно да се срещнем с детето в себе си и може ли то да се излекува?

И още много…

В тази книга няма да открием притчи и мъдри съвети. Тук всяка ситуация, всеки характер се изявява чрез решения и действия, за да предизвика читателите неусетно да влязат в обувките на героите и сами да намерят личните си отговори и отношение към съдбите им. Няма дори подходящ цитат за мото, но за сметка на това брилянтно изнесени психологически характеристики и анализи, точно като в чудесен психотрилър.

Ревю на Анна Мирчева
Авторът е книжар в добричката книжарница Хеликон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5fdb513f0ed23.image

„Време за милост” стана новогодишното четиво на американците

Трилърът на Джон Гришам поведе най-четените на „Ню Йорк Таймс” Символично книгата положи и началото …