Начало / Читатели / Ноември ни носи „Одисей“ и нова книга на Ивинела Самуилова

Ноември ни носи „Одисей“ и нова книга на Ивинела Самуилова

Четивата този месец напомнят, че идват празници

221335_b

Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ звучи приятно и стоплящо – книгата на Бен Коутс ни разказва за една от най-пленителните държави в Европа. Бен е искрено влюбен в страната, напуска Англия и отива да живее там… Съдбата му е подготвила прекрасен подарък, защото именно в Нидерландия среща съпругата си. Забавно и ведро четиво, което ще е в Хеликон след 12 ноември 2019-а.

221309_b

Историята на изгубеното дете“ ни подсеща защо толкова много харесваме Елена Феранте. Това е четвъртата, последна книга от неаполитанската тетралогия на авторката, но ако се съди по отворения финал, нищо чудно изведнъж да се превърне в… пенталогия :) Що се касае до самата книга, Елена Феранте нямаше да е голям писател, ако всичко завършваше безоблачно. Пригответе се да изживеете след 8 ноември 2019-а трудни мигове и мъничко Неапол.

221333_b

Коледна песен“ е добре позната, но има период в годината, когато Дикенс е по-добър дори от среща с приятел. В сумрака на есенните дни е благо да го четеш – затова се радваме, че едно от най-известните му произведения идва при нас с нова, още по-топла и мечтателна корица. Може да си припомним „Коледна песен“ или пък – напук на нравите на Ебенизър Скрудж, да я подарим на всичките си приятели.

221316_b

165 анекдота за известни личности“ разведрява и усмихва – това е книга, която може да се разлиства на закуска, в метрото или пък и на работа, ако колегите са прекалено кисели. Инна Учкунова прави подборката на анекдоти, в които има и усмивки, но и материал за замисляне, защото точно слабостите на големите помагат да погледнем другояче и към нашите собствени.

221197_b

Тъй рече баба Ега“ е сред най-очакваните заглавия през ноември. Авторката на „Бабо, разкажи ми спомен“ ни води в Горни праг, някъде в Родопите, където минало и настояще се сливат. А там ни очаква баба Ега – баячка, която сякаш е събрала в сърцето си всичко научено през вековете от народа ни. Книгата ще е в Хеликон след 19 ноември 2019 г.

221138_b

Класически приказки, за да опознаем по-добре себе си“ е още едно задължително ноемврийско заглавие – и защото на корицата стои името на Хорхе Букай, и заради възможността да поработим над себе си. Авторът ни разказва 15 вечни приказки, като чрез тях казва много за поведението ни в различни ситуации. Наред с това ни води и назад в историята, за да станем свидетели на създаването на герои като Грозното патенце, Спящата красавица или например Одисей.

218484_b

Одисей“ ли казахме :) Вечният роман на Джеймс Джойс излиза отново на пазара у нас – във великолепния превод на Иглика Василева. На всичко отгоре в Хеликон може да намерите две издания, с меки и твърди корици. Наричат епичния роман как ли не, например „най-великия на столетието“, макар че славата му се е пренесла вече в два века. Във всеки случай, не знаем нищо за литературата на миналия, докато не разтворим именно „Одисей“.

220555_b

Мумин и първият сняг“ се връзва идеално със сезона – в случая става въпрос за книжка, която използва създаденото от Туве Янсон и го доразвива, превръщайки се в чудесно детско четиво. Добре познатите герои могат да накарат всяко дете, че и неговите родители, да се усмихне, щом навън навали сняг. Книжката помага малчуганите да работят със своите чувства, да приемат тъгата като нещо естествено и да търсят корените ѝ, като така бързичко да я заменят с радост.

Ноемврийски предложения от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Любимите литературни герои

Малко от книгите, които ни карат да се влюбим в тях Попитахме ви точно това …