На фокус
Начало / Читатели / Ноември ни носи „Одисей“ и нова книга на Ивинела Самуилова

Ноември ни носи „Одисей“ и нова книга на Ивинела Самуилова

Четивата този месец напомнят, че идват празници

221335_b

Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ звучи приятно и стоплящо – книгата на Бен Коутс ни разказва за една от най-пленителните държави в Европа. Бен е искрено влюбен в страната, напуска Англия и отива да живее там… Съдбата му е подготвила прекрасен подарък, защото именно в Нидерландия среща съпругата си. Забавно и ведро четиво, което ще е в Хеликон след 12 ноември 2019-а.

221309_b

Историята на изгубеното дете“ ни подсеща защо толкова много харесваме Елена Феранте. Това е четвъртата, последна книга от неаполитанската тетралогия на авторката, но ако се съди по отворения финал, нищо чудно изведнъж да се превърне в… пенталогия :) Що се касае до самата книга, Елена Феранте нямаше да е голям писател, ако всичко завършваше безоблачно. Пригответе се да изживеете след 8 ноември 2019-а трудни мигове и мъничко Неапол.

221333_b

Коледна песен“ е добре позната, но има период в годината, когато Дикенс е по-добър дори от среща с приятел. В сумрака на есенните дни е благо да го четеш – затова се радваме, че едно от най-известните му произведения идва при нас с нова, още по-топла и мечтателна корица. Може да си припомним „Коледна песен“ или пък – напук на нравите на Ебенизър Скрудж, да я подарим на всичките си приятели.

221316_b

165 анекдота за известни личности“ разведрява и усмихва – това е книга, която може да се разлиства на закуска, в метрото или пък и на работа, ако колегите са прекалено кисели. Инна Учкунова прави подборката на анекдоти, в които има и усмивки, но и материал за замисляне, защото точно слабостите на големите помагат да погледнем другояче и към нашите собствени.

221197_b

Тъй рече баба Ега“ е сред най-очакваните заглавия през ноември. Авторката на „Бабо, разкажи ми спомен“ ни води в Горни праг, някъде в Родопите, където минало и настояще се сливат. А там ни очаква баба Ега – баячка, която сякаш е събрала в сърцето си всичко научено през вековете от народа ни. Книгата ще е в Хеликон след 19 ноември 2019 г.

221138_b

Класически приказки, за да опознаем по-добре себе си“ е още едно задължително ноемврийско заглавие – и защото на корицата стои името на Хорхе Букай, и заради възможността да поработим над себе си. Авторът ни разказва 15 вечни приказки, като чрез тях казва много за поведението ни в различни ситуации. Наред с това ни води и назад в историята, за да станем свидетели на създаването на герои като Грозното патенце, Спящата красавица или например Одисей.

218484_b

Одисей“ ли казахме :) Вечният роман на Джеймс Джойс излиза отново на пазара у нас – във великолепния превод на Иглика Василева. На всичко отгоре в Хеликон може да намерите две издания, с меки и твърди корици. Наричат епичния роман как ли не, например „най-великия на столетието“, макар че славата му се е пренесла вече в два века. Във всеки случай, не знаем нищо за литературата на миналия, докато не разтворим именно „Одисей“.

220555_b

Мумин и първият сняг“ се връзва идеално със сезона – в случая става въпрос за книжка, която използва създаденото от Туве Янсон и го доразвива, превръщайки се в чудесно детско четиво. Добре познатите герои могат да накарат всяко дете, че и неговите родители, да се усмихне, щом навън навали сняг. Книжката помага малчуганите да работят със своите чувства, да приемат тъгата като нещо естествено и да търсят корените ѝ, като така бързичко да я заменят с радост.

Ноемврийски предложения от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

6704c82de9e1f5a143450bdd97112

Читателско предизвикателство за 2023-а

Какво друго да си пожелаем от нея, ако не много книги Читателските дневници са хубаво …