Начало / България / Ученици изкачиха Шипка, за да четат книги

Ученици изкачиха Шипка, за да четат книги

Децата отпразнуваха Деня на будителите в търговищкия Хеликон

IMG_9344

Учениците от седмите класове на Първо средно училище „Св. Седмочисленици” в града гостуваха на книжарницата само няколко дни, след като се качиха до връх Шипка, занесоха там любимите си книги, за да прочетат цитати от тях и отвисоко да кажат: „Модерно е да се чете!

Вдъхновени от тяхната идея, ние, книжарите от Хеликон в Търговище ги поканихме, за да можем заедно да отбележим 1 ноември или Деня на народните Будители. Очаквахме от тях да дойдат със същите книги и да прочетат на нас и гостите своите любими цитати.

Да, но не!

Децата се бяха вдъхновили повече от възрастните и донесоха в книжарницата над 50 рисунки, на които бяха изрисували ликовете на будителите под ръководството на своята преподавателка Силвия Малинова.

В така създалата се обстановка децата наизвадиха книги и… започнаха да четат и да ни представят любимите си четива. Не бяхме изненадани, че повечето от тях бяха предпочели книгите на обичаните влогъри – Изабел, Емил Конрад и Слави Панайотов. Чухме цитати от книги за шахмат, от „То” на Стивън Кинг, научихме историята на Лили Чудото и историята за детството на Роналдо, както и много други. Изненада ни и малкият Асен Чакъров, който по чудесен начин ни представи своето виждане за любимите му лудории на Дръндьото. Седмокласникът ни хвана малко неподготвени с въпроса „През коя година Книгата на Джеф Кини е обявена за бестселър на „Ню Йорк Таймс, както пише на корицата.

zak

Преподавателят по български език и литература Анета Милева ни разказа малко повече за кампанията „Модерно е да се чете:От началото на учебната година четирите седми класа в това училище се присъединиха към инициативата, която бе подета в социалните мрежи. Всеки ученик донесе в клас любимата си книга и така бяха оформени класни библиотеки. В тях всеки може да вземе за четене вкъщи книгата на свой съученик. После върху специално табло децата споделят мисли за прочетеното”.

Учениците четоха на глас в книжарницата, разлистваха обичани издания и вдъхновяваха по-възрастните клиенти също да разтворят книга. А послание е ясно: „Нека всеки върши онова, което харесва, да не се притеснява да бъде себе си, да търси и да намира любими занимания, да дарява добро.

Текст и снимки Борислав Курдов
Авторът е книжар в търговищкия Хеликон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

408792784_335814052531314_7848206881763457837_n

„Чума“ – филм по разказ на Йовков ни очаква в кината

Премиерата е този петък „През чумавото“ е включен в „Старопланински легенди“, като сборникът излиза през …

Един коментар

  1. Страхотна идея – патриотизъм и четене едновременно… И точно при младите…