Начало / България / Ученици изкачиха Шипка, за да четат книги

Ученици изкачиха Шипка, за да четат книги

Децата отпразнуваха Деня на будителите в търговищкия Хеликон

IMG_9344

Учениците от седмите класове на Първо средно училище „Св. Седмочисленици” в града гостуваха на книжарницата само няколко дни, след като се качиха до връх Шипка, занесоха там любимите си книги, за да прочетат цитати от тях и отвисоко да кажат: „Модерно е да се чете!

Вдъхновени от тяхната идея, ние, книжарите от Хеликон в Търговище ги поканихме, за да можем заедно да отбележим 1 ноември или Деня на народните Будители. Очаквахме от тях да дойдат със същите книги и да прочетат на нас и гостите своите любими цитати.

Да, но не!

Децата се бяха вдъхновили повече от възрастните и донесоха в книжарницата над 50 рисунки, на които бяха изрисували ликовете на будителите под ръководството на своята преподавателка Силвия Малинова.

В така създалата се обстановка децата наизвадиха книги и… започнаха да четат и да ни представят любимите си четива. Не бяхме изненадани, че повечето от тях бяха предпочели книгите на обичаните влогъри – Изабел, Емил Конрад и Слави Панайотов. Чухме цитати от книги за шахмат, от „То” на Стивън Кинг, научихме историята на Лили Чудото и историята за детството на Роналдо, както и много други. Изненада ни и малкият Асен Чакъров, който по чудесен начин ни представи своето виждане за любимите му лудории на Дръндьото. Седмокласникът ни хвана малко неподготвени с въпроса „През коя година Книгата на Джеф Кини е обявена за бестселър на „Ню Йорк Таймс, както пише на корицата.

zak

Преподавателят по български език и литература Анета Милева ни разказа малко повече за кампанията „Модерно е да се чете:От началото на учебната година четирите седми класа в това училище се присъединиха към инициативата, която бе подета в социалните мрежи. Всеки ученик донесе в клас любимата си книга и така бяха оформени класни библиотеки. В тях всеки може да вземе за четене вкъщи книгата на свой съученик. После върху специално табло децата споделят мисли за прочетеното”.

Учениците четоха на глас в книжарницата, разлистваха обичани издания и вдъхновяваха по-възрастните клиенти също да разтворят книга. А послание е ясно: „Нека всеки върши онова, което харесва, да не се притеснява да бъде себе си, да търси и да намира любими занимания, да дарява добро.

Текст и снимки Борислав Курдов
Авторът е книжар в търговищкия Хеликон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

noc

Читателски гнезда разкриват непозната София

Нощта на литературата ще насочи погледите ни към малко известни места Всяко нейно издание осветлява …

Един коментар

  1. Страхотна идея – патриотизъм и четене едновременно… И точно при младите…