Начало / България / „Законът на Мърфи“ работи, когато не очакваш

„Законът на Мърфи“ работи, когато не очакваш

220967_b„Хеликон“ съживи в ново издание едни от най-цитираните закони

Едва 42 години са минали от първата поява на законите на Мърфи, но те са такава неотменна част от живота, че на ум ни идват две неща:

1. За Господ не се знае, обаче щом се изживява като карък, Мърфи сигурно е българин.

2. Хората споменават по-често него, отколкото библейските герои, явно мъдростта му е доказана.

Малко факти: той съществува, както ни убеждава в предговора авторът Артър Блох – бил е капитан на име Ед Мърфи, аероинженер-разработчик в лаборатория по въздухоплаване. През 1949 г. мъжът толкова се ядосал на един неизправен датчик и на техника, който го е монтирал, че по заволиран начин излял гнева си с думите: „Ако нещо може някак да се сбърка, то този човек ще го сбърка!“ Тук се пропуква версията за българския произход на Мърфи, иначе какъв парад от роднини по майчина линия би минал през ушите на клетия техник!

Американците са любезни хора и обличат всеки провал в жизнеутвърждаваща философия, затова по-късно един от началниците, полковник Стап, гордо обяснил високата безопасност на труда с „твърдата вяра в законите на Мърфи“.

Оттогава те се предават като фолклор и важат за абсолютно всяка област – от битов инцидент до държавно управление, без оглед на нацията, лицето, което ги е сътворило, и времето на тяхното прилагане. Достатъчно е да се цитират с каменна физиономия, независимо дали наоколо бушува природно бедствие, или хаос в шкафа.

Как да се чете „Законът на Мърфи“− последователно, по теми, или отзад-напред? Ами така, както се живее в България – откъдето му хванете цаката. Ние също си имаме равностойна на древните стоици, или на модерните американци философия − шопската, която се синтезира просто: „оти да се косиш, като че ти мине“.

murphys_lawВсе пак нека началото постави малката книга на Мърфи с големи правила:

„Щом нещо може да тръгне накриво, значи ще тръгне накриво.

Следствия:

  1. Нищо не е толкова лесно, колкото изглежда.
  2. Всичко отнема повече време, отколкото си мислите.
  3. Ако съществува вероятност няколко неща да тръгнат накриво, то ще се случи точно това от тях, което ще докара най-голямата беля.
  4. Ако приемем, че дадено начинание може да се провали по четири възможни начина и успеем да ги заобиколим, то тутакси възниква пети начин.
  5. Оставени на самотек, нещата тръгват от развала към провала.
  6. Когато и да решите да свършите нещо, първо се налага да се свърши нещо друго.
  7. Всяко решение поражда нови проблеми.
  8. Няма начин нещо да се направи така, че глупакът да няма как да го развали – глупаците са страшно изобретателни.
  9. Майката природа е зла гад.“

П.П. Час след като написа този текст Люси Еленкова се самозаключи със щората пред жилището си и остана на улицата. Законът определено работи!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!