Начало / Автори / Йордан Радичков: Трудните уроци са по-мъдри и благодарни

Йордан Радичков: Трудните уроци са по-мъдри и благодарни

Чергата на живота си започва да тъче точно преди 90 години

2111562532

Създателят на „Ние, врабчетата“ живее по свой си начин – както всъщност и пише. Вместо да се води от правила, прави нещата както му подсказва сърцето. Така леката абсурдност в живота ни се оказва точно на място, пък и самите ние сякаш сме герои в книга на Радичков.

Точно за хората той казва, че „напоследък повече хитруват, отколкото да използват ума си„. В последните години от живота си твърди, че „ние си говорим, сякаш разменяме помежду си левчета без стойност„. Затова препоръчва да тръгнем на път, да потърсим себе си. Тогава и сънищата ни ще са многоцветни.

Отбелязвайки 90-годишнината на твореца, продължаваме да го преоткриваме. 2019-а започна с една изложба в Пловдив, наречена „Неосветените дворове“, която показа черно-бели фотографии на писателя. Пак по случай 90-годишнината се появи и ново издание на „Ноев ковчег“ – книгата, определяна като най-голяма за Радичков. Илюстрациите в нея са на Ива Димитрова.

rad

И в земята като те положат, пак ще си с лице към Небето„, казва още творецът. И това много сбито определя философията му – пък и подсказва как да живеем. Роден през 1929-а, той сякаш чепато отказва да се впише във времето си. Въпреки това властта го обича. Дълги години е съветник в орган, наречен Съвет за развитие на духовните ценности, стига и до поста заместник-председател на Съюза на българските писатели. Нобеловата награда за литература се оказва неосъществен блян – май повече за всички нас, отколкото за него. Нали точно той казва, че „трудните уроци са по-мъдри и благодарни„. Но че „живеем в свят вълшебен и одухотворен„, съмнение няма… „Ако срещнете перушина, не я отминавайте – нарежда сладко, – Повдигнете я и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да е мъртва, но перата ѝ винаги са живи.“

Така е и с думите му, които също винаги са живи. „Свирепо настроение“ излиза през 1965-а. Врабчетата на Радичков политат три години по-късно. „Януари“ е от 1974-а, а „Опит за летене“ от 1979-а. Следват и още много. Богато наследство, нали авторът на всичко това е убеден, че „няма как да минеш незабелязан зад гърба на живота, като вътрешно стенеш от мъка, виеш от болка…“ Защото сам „човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.“ Но такива изречения всъщносто обичаме да четем. Такива автори да препрочитаме.

Цитати от Радичков събра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

369735373_677910344383759_48496001817277129_n

Три комикса за хубаво начало на учебната година

Забавни са и пълни с весели моменти 15 септември дойде, а по традиция малките ученици …