Начало / Любопитно / Крадец измъкна 7000 книги от библиотеки

Крадец измъкна 7000 книги от библиотеки

Дарън Бар се превърна в страшилище за шотландските университети

cof

28-годишният мъж систематично ограбвал библиотеките на висшите учебни заведения в продължение на година. Два пъти по толкова ще размишлява над постъпката си зад решетките.

Нетипичното престъпление се разигравало на територията на три университета – Нейпиър, Хериът Уот и Единбургския университет. За споменатия период Бар отмъкнал буквално цял вагон книги, като си докарал незаконно около 30 хил. лири, което ще рече някъде към 70 хил. лв.

Книгите, на които слагал ръка крадецът, били обикновено учебници по икономика, човешки ресурси, маркетинг и дори криминалистика. После ги продавал в интернет магазини.

Край на измамата сложила всъщност пълна случайност. Докторант в един от университетите не открил в библиотеката важна за него книга и си я поръчал в интернет. За негова изненада, получил томче, в което стоял печата точно на неговата библиотека.

Заради породилите се съмнения библиотеката в Университета Нейпиър минала през одит. Той показал липсата на общо 4250 книги. Споменатите интернет книжарници разкрили впоследствие, че са купили тези книги, като са превеждали парите на една и съща сметка.

Камерите в библиотеките също показали любопитна гледка. Бар се появявал там с голяма раница и хокейна чанта. Крадецът поръчвал карта за външен читател, понеже не бил нито студент, нито служител на университета. Полицейският обиск впоследствие открил в дома му 1300 книги, които не бил успял да пласира. Така се стигнало и до суровата присъда – 25 месеца лишаване от свобода.

Лира.бг по информации от шотландски медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

278057939_2285884651550538_9022404350016132128_n

Харковската библиотека отвори въпреки военните действия

Нация, която чете, не може да бъде победена, казват оттам Централната библиотека „И. С. Тургенев”, …