Начало / Автори / Джани Родари ни подарява приказка и надежда

Джани Родари ни подарява приказка и надежда

Роден е на 23 октомври 1920-а

75369122_1000515410302442_4804663481766772736_n

Удивително добър разказвач е и си личи по книгите му. Това са истории весели, но пълни в същото време с философия. Писателят е и истински психолог. Изреченията, които реди, карат малкия човек да се замисли за много неща на този свят. А знаем, че най-трудно се пише стойностно именно за деца.

Причината донякъде е и в трудния живот на писателя. Още на 10 остава сирак, после брат му попада в концлагер. Губи скъпи хора по време на Втората световна война.

В същото време словото е неговото призвание. Джани Родари преподава на деца, преди да навърши 20. Но най-доброто предстои… Талантът му е забелязан и по света и така през 1970 г. получава наградата „Ханс Кристиян Андерсен“ точно заради детските си книги.

А те са много – и всичките до една повече от любими! „Приключенията на Лукчо“ се появява през 1951 г. Следват „Джелсомино в страната на лъжците“, Приказки по телефона“, „Разни приказки за игра“.

Интересното е, че Джани Родари създава съдържание, което привлича вниманието на малките, но и на техните родители – успява да създаде паралелни приказки и повествования, които говорят няколко езика едновременно. Точно заради това – и от почит към твореца, си припомняме една от неговите истории… Която може бързичко да ни направи пак деца!

A-teatro-con-Gianni-Rodari

ПОДВИЖНИЯТ ТРОТОАР

ПОДВИЖНИЯТ ТРОТОАР

На планетата Ех са открили подвижен тротоар, който обикаля целия град. Също като ескалатор, само че не е стълба, а тротоар, и се движи бавно, за да могат хората да погледнат витрините и за да не губят равновесие, като слизат и се качват. На тротоара има и пейки за ония, които искат да пътуват седнали, особено за старци и госпожи с пазарски торби. Старците, които са се уморили да седят в градските градини и да гледат все едно и също дърво, отиват да направят една разходка с тротоара. Седят си удобно и сияят. Един чете вестник, друг пуши пура.
Благодарение на изобретяването на този тротоар са били премахнати трамваите, тролеите и автомобилите. Все още има улици, но те са празни и служат на децата да играят на топка, и ако някой общински пазач се опита да им я отнеме, глобяват го.

Превод Светозар Златаров

Детето в себе си извика и Краси Проданов

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …