Начало / България / Четем Вазов в чест на 170-годишнината му

Четем Вазов в чест на 170-годишнината му

Народният театър стартира инициатива за своя патрон

ORIGINAL-ivan_vazov-01

Да разтворим нещо от Патриарха на нашата литература, предлагат от театъра. До края на 2019-а ще събират кратки клипове и видеоматериали, като идеята е да се запишем как четем нещо от големия наш будител. Препрочитаме Вазов, както се казва кампанията, е началото на големите чествания на 170-годишнината на писателя. Пик в тържествата ще е 9 юли догодина, когато е роден авторът на „Под игото“.

Самите клипове и записи ще бъдат оценявани от комисия в самия театър. „Искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си казват оттам, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят – духовна история и география на България.“ Драматургът на театъра Мирела Иванова е убедена, че словото на Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, независимо дали го искаме, или не. „Може да му се отдължим – казва тя, – като го четем и препрочитаме.

Vaz

От театъра са се заели и с още една амбициозна идея – да поставят на сцена романа „Нова земя“. Върху постановката работи точно Мирела Иванова заедно с Юрий Дачев. Премиерата е предвидена навръх 9 юли, рожденият ден на Вазов, при това на открито, пред сградата на театъра – в рамките на инициативата „Театър пред театъра“.

Иначе романът „Нова земя“ има шанса да разшири още повече култа към патриарха на нашата литература. Когато излиза през 1895-а, книгата е посрещната толкова хладно, че Вазов мисли да се откаже от писането. Сега обаче тя преживява ренесанс – беше избрана за една от книгите на октомври в Хеликон и наред с това оглави и класацията за най-продавани в раздел художествени.

Лира.бг по материали от Народния театър, сп. „Театър“ и Хеликон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9

Имената на седмицата – празнуваме Джани Родари и Радичков

Истински вълшебници на думите са те Календарът напомня и за тях, и за още един …