На фокус
Начало / Любопитно / Четенето е опасно за вашето здраве

Четенето е опасно за вашето здраве

Пет доказателства, че сте си избрали наистина лошо хоби
books-315679_1280

От деца непрекъснато слушаме колко е полезно да се чете и колко хубави черти притежава както художествената, така и нехудожествената литература. Има обаче доводи, които могат да поставят под съмнение всички подобни твърдения, които слушаме от родители и учители. Най-малкото, разваляш си очите, освен това губиш сума ти време, а пък вече има и интернет, където можеш да научиш всичко много бързо. Едно време беше много популярна и поговорката „Който знае много, бързо остарява”. Но ето още примери за това колко е вредно четенето.

Познанието води до тъга

Защо да си пълним главите с какви ли не страхове и притеснения, че битието е безсмислено. А художествената литература предлага много такива съждения. От друга страна, някой непрекъснато ни дава съвети как да живеем по-ефективно, да сме по-успешни или пък да пазим планетата. Без тях можем да се усмихваме мило и да се радваме на всичко, което дава животът. Но пък не се знае дали в интересен разговор няма да наговорим най-големите глупости именно защото отбягваме книгите. Обаче ако не си натоварваме главата, ще сме мило усмихнати, а хората обичат наивните усмивки.

Опасност за зрението

Ясно е, че всички, които прекаляват с четенето, носят очила. Единствената нормална реакция е да откажем да си купуваме книги. Ама да не би да си мислите, че смартфоните, лаптопите, телевизорите и всичката останала електроника въздействат благоприятно на очите? Като прекаляваме с техниката, последиците за очите са още по-тревожни.

Нали има интернет!

Ако не знаете, точно интернет е в основата на явлението „диванен специалист”. С други думи, човек, който може да изобрети ракета или да постави сложна диагноза само с помощта на търсачката в Гугъл. В интернет форумите се разменят какви ли не тайни – и всяка препоръка да се прочете книга по въпроса, бива отхвърляна хладно. Основната вреда тук е, че книгите губят време, а интернет е по-бърз! Факт, така е, ама дали е по-полезен?

Свърши нещо полезно

Веднъж да са го отправили към вас, помни се цял живот… „Стига с тия книги, свърши най-накрая нещо полезно!” Както се казва, тая реплика и семейства разбива… Модерната митология защо да не се чете включва много аргументи. Например, вредно е да се чете в движение. Също така е вредно да се чете в леглото, на тъмно… допълнете точките по свое усмотрение. На всичко отгоре, хартиените книги са тежки и създават проблеми при пътуване с тия нискобюджетни багажи. Затова по-добре в свободното си време да идем до някой козметичен салон, на солариум или направо на СПА. Тъкмо няма да ни се мотаят в главата излишни мисли.

Реалността е по-хубава от книгите

Авторите на класическа литература се подиграват на героините си, които обожават френски романи. Преди два-три века точно книгите били най-голямото забавление – тогава се родили и първите литературни салони. Сега забавления бол, както се казва, а дневният ред го задават сериалите или пък звездите от музикалния бранш, а също и влогърите. Книгите само те карат да мислиш, а иначе животът се превръща в песен…

Макар че ако искаме да разберем точно живота, в крайна сметка май пак трябва да отворим добрата стара книга!

Лира.бг по материали от Ексмо Журнал

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

knihai

Митична книга още търси своя автор

Загадката остава неразрешена Ръкописът на Войнич продължава да озадачава умовете на учените. Тайнствената книга вече …