Начало / Любопитно / Четенето е опасно за вашето здраве

Четенето е опасно за вашето здраве

Пет доказателства, че сте си избрали наистина лошо хоби
books-315679_1280

От деца непрекъснато слушаме колко е полезно да се чете и колко хубави черти притежава както художествената, така и нехудожествената литература. Има обаче доводи, които могат да поставят под съмнение всички подобни твърдения, които слушаме от родители и учители. Най-малкото, разваляш си очите, освен това губиш сума ти време, а пък вече има и интернет, където можеш да научиш всичко много бързо. Едно време беше много популярна и поговорката „Който знае много, бързо остарява”. Но ето още примери за това колко е вредно четенето.

Познанието води до тъга

Защо да си пълним главите с какви ли не страхове и притеснения, че битието е безсмислено. А художествената литература предлага много такива съждения. От друга страна, някой непрекъснато ни дава съвети как да живеем по-ефективно, да сме по-успешни или пък да пазим планетата. Без тях можем да се усмихваме мило и да се радваме на всичко, което дава животът. Но пък не се знае дали в интересен разговор няма да наговорим най-големите глупости именно защото отбягваме книгите. Обаче ако не си натоварваме главата, ще сме мило усмихнати, а хората обичат наивните усмивки.

Опасност за зрението

Ясно е, че всички, които прекаляват с четенето, носят очила. Единствената нормална реакция е да откажем да си купуваме книги. Ама да не би да си мислите, че смартфоните, лаптопите, телевизорите и всичката останала електроника въздействат благоприятно на очите? Като прекаляваме с техниката, последиците за очите са още по-тревожни.

Нали има интернет!

Ако не знаете, точно интернет е в основата на явлението „диванен специалист”. С други думи, човек, който може да изобрети ракета или да постави сложна диагноза само с помощта на търсачката в Гугъл. В интернет форумите се разменят какви ли не тайни – и всяка препоръка да се прочете книга по въпроса, бива отхвърляна хладно. Основната вреда тук е, че книгите губят време, а интернет е по-бърз! Факт, така е, ама дали е по-полезен?

Свърши нещо полезно

Веднъж да са го отправили към вас, помни се цял живот… „Стига с тия книги, свърши най-накрая нещо полезно!” Както се казва, тая реплика и семейства разбива… Модерната митология защо да не се чете включва много аргументи. Например, вредно е да се чете в движение. Също така е вредно да се чете в леглото, на тъмно… допълнете точките по свое усмотрение. На всичко отгоре, хартиените книги са тежки и създават проблеми при пътуване с тия нискобюджетни багажи. Затова по-добре в свободното си време да идем до някой козметичен салон, на солариум или направо на СПА. Тъкмо няма да ни се мотаят в главата излишни мисли.

Реалността е по-хубава от книгите

Авторите на класическа литература се подиграват на героините си, които обожават френски романи. Преди два-три века точно книгите били най-голямото забавление – тогава се родили и първите литературни салони. Сега забавления бол, както се казва, а дневният ред го задават сериалите или пък звездите от музикалния бранш, а също и влогърите. Книгите само те карат да мислиш, а иначе животът се превръща в песен…

Макар че ако искаме да разберем точно живота, в крайна сметка май пак трябва да отворим добрата стара книга!

Лира.бг по материали от Ексмо Журнал

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …