Начало / Читателски дневник / Птиците в книгите – от Джонатан Ливингстън до сойка-присмехулка

Птиците в книгите – от Джонатан Ливингстън до сойка-присмехулка

Пернатите и те празнуват – отбелязваме деня им на 3 октомври

school-1661731_1920

Любимата птица от книгите – на всичко отгоре птица-философ, без съмнение е Джонатан Ливингстън, чайката на Ричард Бах. Като се сетим за нея, си мислим, че май всеки ден е празник за птиците. Но хората са им отделили специален.

От 1902 година крилатите са обект на специална защита. Те са неотделима част от света ни. Навсякъде са в историята на човечеството. Едно време например гъските служели за пазачи в Древен Рим – не кучета, ами гъски, представете си.

Чували сте сигурно и за птицата Рух – тя е митично създание, която може да закрие цялото слънце. Появява се в любимите истории от „Хиляда и една нощ”.

Някои страни имат за символ точно птица – например Нова Зеландия се гордее с птицата киви. Според учени тя е произлязла от птицата слон. Сега обаче има размери на кокошка.

Но в действителността нещата са малко по-сурови. В наше време 1200 вида птици са застрашени от изчезване.

Специално през България минават две магистрали, така да се каже, по които птиците мигрират. Едно от най-любимите им места е Атанасовското езеро край Бургас. Тази година там отбелязаха един хубав рекорд – на най-много розови фламинга. Лятото бяха преброени общо 159 в едно ято. Пеликаните пък са били около 4000.

pti

И както сме тръгнали да броим, ето ги шестте врани на Лий Бардуго. Всъщност врана в случая е нещо като жаргон за престъпник, други птици в тази книга не се забелязват.

Добавяме една сойка-присмехулка от Сюзан Колинс. Разбира се, става дума за третата книга от „Игрите на глада”.

„Кутия за птици“ пък ни предлага Джош Малерман – дебют, който беше наречен сензационен.

Птиците са част от живота ни – те са и забавни, и любопитни за наблюдение. От градските гълъби, та до онези в дивата природа. Птицата е символ и на голямото, широко отвореното към другите сърце. Затова е хубаво, че отбелязваме такъв ден – Европейски ден на птиците.

С крилете на птица – специална селекция в Хеликон, посветена на пернатите
За птиците в книгите и живота разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

402663358_830825805719710_5351028147995804816_n

Денят на четенето привлече близо 180 хиляди участници

Първото издание ще остане паметно 177609 души – това е точната бройка, която публикуваха организаторите …