Начало / Свят / Големите вериги застават твърдо срещу Амазон

Големите вериги застават твърдо срещу Амазон

Мисията за спасяването им е възможна, твърди Любина Йорданова от Лондон

outside_875

Най-голямата верига книжарници в Америка Barnes&Noble, която през последните пет години загуби повече от 1 млрд. долара пазарна стойност, съвсем наскоро беше купена от най-големия активистки хедж фонд в света Elliott Management за 683 милиона долара, като покупката включваше и дълга.

Според данни от 2018 г. Амазон държи 42% от пазарния дял в продажбата на книги в САЩ и 89% дял в продажбата на електронни книги. Компанията е основната причина за състоянието на Barnes&Noble и за смъртта на стотици книжарници през последните две десетилетия. В момента Barnes&Noble притежават 627 огромни книжарници, разпръснати във всички 50 щата (през последните 10 години компанията е затворила 150 обекта). Продажбите ѝ за изминалата финансова година се равняват на 3.662 млрд. долара, които обаче не са достатъчни да ѝ осигурят стабилност и развитие.

Добрата новина е, че Elliott Management са се заели да се борят с монопола на гиганта за онлайн търговия.

Именно поради тази причина през юни 2018 г. най-голямата верига книжарници във Великобритания Waterstones , която притежава 293 обекта, включително в Белгия, Холандия и Ирландия, стана собственост на същия американски хедж фонд за необявена сума.

Няма как да отречем, че днес повече от всякога се издават книги. Повече от всякога хората ги купуват и четат. Факт е също, че физическите книжарници по света са застрашен вид. Особено в САЩ.

4368

Изпълнителният директор на компанията Джеймс Донт, който пое управлението ѝ през 2011 г. и я спаси от сигурен фалит, сега ще застане начело и на американския еквивалент на Waterstones, която през последните 7 години отчита стабилен ръст, а продажбите ѝ за изминалата финансова година се равняват на 402 млн. британски лири.

Макар че Донт ще управлява и двете компании, те ще останат напълно независими една от друга, но ще поддържат близко сътрудничество и ще споделят успешни практики, като целта е една – просперитет в бързопроменящия се пейзаж на пазара. Като човек, който е бил редовен клиент в Barnes&Noble преди години, знам, че задачата на новите собственици е изключително амбициозна. Но като книжар в Waterstones съм наясно, че е постижима.

Битката срещу Амазон ще се води от двете страни на Атлантика с помощта на инвестиции и незаменимите способности на книжарите, които да превърнат физическите книжарници в най-добрите места, откъдето да си купиш книги.

Инвестицията на Elliott Management демонстрира убеденост в читателите и тяхната оценка колко жизненоважни са книжарниците в днешно време.

Специално за Лира.бг: Любина Йорданова, Лондон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

frame_0000

„Времеубежище“ зазвуча с гласа на известен британски актьор

Той вече донесе късмет на Георги Господинов и Анджела Родел 54-годишният Тоби Стивънс записа тази …