Начало / Читателски дневник / 11 случайни факта за книги, които са странно интересни

11 случайни факта за книги, които са странно интересни

_23-2147797511Няма нищо по-хубаво от това да се гушкаш с хубава книга. Книгите по своему предлагат уединение и временно бягство от собствената ви история. Те са основно магия. Запалените читатели обикновено имат дълга история с книги, които често или са започнали в утробата, или малко след това − благодарение на родителите и непрестанното им желание да обогатят мозъка ви. Така че не е изненада, че вие ​​(и толкова много други) сте най-щастливи, когато четете.

Въпреки че може да сте професионалист на тема четене и да знаете всичко за всички книги, които някога сте чели, има вероятност да не знаете всички неща за действителните книги.

Изненадващо има много случайни факти за книги, които са супер интересни.

И тъй като очевидно обичате да четете и изучавате неща, решихме да обобщим някои от най-интересните факти за книги, за да можете да знаете малко повече за това, което обичате най-много.

  1. Според Google 2010 г. са публикувани 129 864 880 милиона книги. Очевидно сега този брой е много по-голям. Така че, когато кажете „Уф, не мога да намеря добра книга за четене“, знайте, че имате от какво да избирате.
  2. Най-скъпата книга, купувана някога, е продадена за 30,8 милиона долара.

Това е Codex Leicester от Леонардо Да Винчи и той е закупен от Бил Гейтс, според Business Insider. Не се притеснявайте обаче, Гейтс вероятно си е възобновил парите в рамките на час.

  1. Много хора, особено четящите, обичат миризмата на стари книги. Те имат аромат на прах и носят история. Е, сега можете да го наречете някак. „Библиосмия“ е думата, която вероятно сте търсили през целия си живот.
  2. Най-дългото изречение, отпечатвано някога, е 823 думи.

Имате чувството, че това вероятно е измислица, но става дума за истинско изречение, което съществува в „Клетниците“ на Виктор Юго.

  1. Имената на автора не са били отпечатани на кориците на техните книги.

Кориците на първите печатни книги се считат за произведения на изкуството. Били са покрити с рисунки, кожа и дори злато − така че не е имало място за името на автора.

  1. Първата книга, написана някога с пишеща машина, е била „Приключенията на Том Сойер“.

Марк Твен трябва да е имал много търпение.

  1. Президентът Теодор Рузвелт четял по една книга на ден.

Това е посвещаване на четенето.

  1. Трите най-четени книги в света са …

Светата Библия, цитати от бившия председател на Китайската народна република Мао Дзъдун и „Хари Потър„.

  1. Исландците четат повече от всеки друг.

Може би това има връзка с времето, или те просто са научени да обичат книгите.

  1. Алиса в страната на чудесата“ описва истинско 10-годишно момиче.

Името ù било Алис Лидел, а семейството ù били близки приятели с автора Луис Карол. Докато били на разходка с лодка, тя го помолила да ù разкаже история − и така се родила Алиса.

  1. Неграмотността все още е огромен проблем в целия свят.

Един от петима възрастни по света не може да чете или пише, с най-висок процент са в Южна и Западна Азия и Африка на юг от Сахара.

 

Материала подготви Тереса Светославова, Хеликон Витоша

Прочетете още

timothy-dykes-yd4ubMUNTG0-unsplash

Господа, четете!

Статистиките категорично са в полза на жените Книжният пазар съществува благодарение на по-нежната половина от човечеството. …