Начало / Свят / Балансираният живот включва и книга

Балансираният живот включва и книга

На 22 септември оставяме колите, за да потърсим изгубената хармония

world-car-free-day (1)

Здрава среда според съвременните разбирания вече е онази, в която градовете са на първо място за хората. За разходки, срещи с любими хора и разбира се, с място, където да седнем и да почетем.

Замислете се само, първият автомобил се е появил през 1869-а. Така започва тази ера – за някои благодатна, но като цяло и една ера на зависимост и на много допълнителни усложнения. Факт е, че колите са дали много, обаче много и взимат.

При това говорим не само за пари. Градовете са се превърнали в автомобилни джунгли на много места по света, включително и нашите.

Затова още от 50-те години на миналия век започва да се говори за особен проблем… Колите на практика изземват жизненото пространство на хората. Някои дори пророчески заключават, че автомобилите понижават качеството на живот и призовават да ги оставим поне за ден. Какво са имали предвид, днес вече знаем в пълна степен.

От 2001-ва Денят без коли22 септември, е международна и европейска инициатива. Става част и от Европейската седмица на мобилността.

Една много популярна алтернатива напоследък – да се движим с тротинетки. Макар че по-реалното е да имаме хубав и бърз градски транспорт, на който да се доверяваме.

Така или иначе Денят без коли не цели нашия развод с автомобила, а просто иска да ни обърне внимание, че много пъти го използваме излишно. Даже се казва, че градската кола е в движение около два часа дневно, а в останалото време – по паркинги и из гаражи. В същото време точно градските коли заемат най-много от нашето пространство. Е, кажете къде е логиката това да се случва?

Балансираният начин на живот днес включва пространство да се разхождаме, положителни емоции и книги, които да четем

Car-Free-Day-2015-222

С кола в книжарница – да видим сега възможно ли е. Отбелязваме деня без коли – 22 септември, както ви казахме, с няколко идеи да се движим балансирано и природосъобразно. Затова вадим на показ поредици като Пеша из – това са хубави пътеводители и ако планирате да посетите Амстердам, Барселона или Прага например, ще ви свършат много работа. Най-хубавият начин да разгледаме един град е точно пеша.

„Старицата, която прекоси света на колело” – чак толкова не искаме от вас, но хубавият ден заслужава и хубава книга.

Интересно, но като гледа човек такива заглавия, сто процента ще реши, че само пенсионерите карат велосипед или вървят пеша – ето я и баба ви Гейтууд, която е тръгнала на разходка. Макар че има и едно друго объркващо заглавие – „Щастливците не карат колело“. Човек да се зачуди как се придвижват тогава.

Така, с усмивка оставяме колите – и избираме книгите. Вратата на книжарницата е широко отворена, че да се присъедините и вие. На тротинетка в книжарница… това ще го обсъдим друг път. Нека ви е слънчево.

Идеи за Деня без автомобили от Краси Проданов

Прочетете още

243667_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. През август ще се видим от Г. Г. Маркес 2. Ръкописът от …