Начало / Без категория / Растенията оживяват в илюстрациите на руска художничка

Растенията оживяват в илюстрациите на руска художничка

Елена Лимкина напомня старите майстори

maxresdefault

Ботаническата илюстрация е процъфтявала през 17-и и 18-и век. Много от откритията по света са се предавали именно с нейна помощ. Така учените са запечатвали и факти, свързани с научната си дейност.

В наши дни пък е повече изкуство. За това свидетелства създаваното от Елена Лимкина. Самата тя рисува от 3-годишна, а за картините си, свързани с ботаниката, казва, че помагат да видим природата по друг начин. Всяко растение според Елена крие нещо повече от онова, което съзираме веднага. Ботаническата илюстрация е покана да се спрем, да се взрем в детайлите и да осъзнаем, че живеем в едно необикновено съжителство – с цветята.

Художничката признава, че често моделът, който рисува, е пред очите ѝ, на работния плот. Нещо повече, тя го изследва с поглед, наблюдава реакцията на цветето на шума и чуждото присъствие. С лупа в ръка търси неговите тайни. Атмосферата, която се създава помежду им, описва с една дума: любов.

Вдъхновение за Лимкина е самият Дюрер. Творческите си идеи пък дири направо в природата. Обича големите албуми с репродукции, защото ѝ помагат да се откъсне от онова, което рисува самата тя. А мястото, на което може да прекара най-много време, е Ермитажа. Предлага ни и своето мото, което да помогне и на нас… Творете, без да се страхувате – и нещата ще се получат!

Разгледайте чудния свят, който създава Елена Лимкина

Лира.бг по материали от limkina.com

Прочетете още

aaron-burden-TNlHf4m4gpI-unsplash

На Богоявление – Библията остава най-удивителната книга на света

Светлите празници са един след друг тези дни Библия да има във всеки дом – …