Начало / Без категория / Растенията оживяват в илюстрациите на руска художничка

Растенията оживяват в илюстрациите на руска художничка

Елена Лимкина напомня старите майстори

maxresdefault

Ботаническата илюстрация е процъфтявала през 17-и и 18-и век. Много от откритията по света са се предавали именно с нейна помощ. Така учените са запечатвали и факти, свързани с научната си дейност.

В наши дни пък е повече изкуство. За това свидетелства създаваното от Елена Лимкина. Самата тя рисува от 3-годишна, а за картините си, свързани с ботаниката, казва, че помагат да видим природата по друг начин. Всяко растение според Елена крие нещо повече от онова, което съзираме веднага. Ботаническата илюстрация е покана да се спрем, да се взрем в детайлите и да осъзнаем, че живеем в едно необикновено съжителство – с цветята.

Художничката признава, че често моделът, който рисува, е пред очите ѝ, на работния плот. Нещо повече, тя го изследва с поглед, наблюдава реакцията на цветето на шума и чуждото присъствие. С лупа в ръка търси неговите тайни. Атмосферата, която се създава помежду им, описва с една дума: любов.

Вдъхновение за Лимкина е самият Дюрер. Творческите си идеи пък дири направо в природата. Обича големите албуми с репродукции, защото ѝ помагат да се откъсне от онова, което рисува самата тя. А мястото, на което може да прекара най-много време, е Ермитажа. Предлага ни и своето мото, което да помогне и на нас… Творете, без да се страхувате – и нещата ще се получат!

Разгледайте чудния свят, който създава Елена Лимкина

Лира.бг по материали от limkina.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230804-WA0000

Не на скуката – игри с активни карти

Ето забавление за всяко време, място и случай Насаме и в компания, кажи „НЕ на скуката“ …