Начало / Любопитно / Най-скъпоценни са читателите диаманти

Най-скъпоценни са читателите диаманти

Четири типа четящи, сред които ще откриете и себе си
reading-1223519_1920

Още в началото на по-миналия век Самюъл Колридж разделя читателите на четири категории. Поет и философ, самият той е безкрайно влюбен в книгите. В наше време го познаваме като един от основоположниците на течението на Романтизма. Създава изключително значими творби заедно със своя приятел Уилям Уърдсуърт.

Та Колридж разделя читателите от онази епоха на общо четири категории. Честно казано, като четем характеристиките, си мислим, че са много актуални и днес.

Първата група читатели са попиващи като гъбите. Те се хвърлят на всяка една книга, лесно поемат съдържанието ѝ, но също толкова лесно го забравят след това.

Не по-различни от тях според Колридж са читателите пясъчни часовници. Главната причина да четат е за да убият скуката. Затова се прехвърлят от книга на книга, но по правило в тях не остава нищо от прочетеното.

Най-ценни са читателите диаманти – защото откриват най-хубавите книги и ги споделят с останалите

Третата категория читатели според английския критик и философ са т. нар. филтри. Това са хора, които подбират строго определена тематика, която да четат. Съответно, и знанието, което сбират, са само наброски в една определена област.

Все пак за Колридж съществуват и идеални читатели – нарича ги диаманти. А им дава това име, защото според него са редки именно като скъпоценните камъни. Отличава ги това, че търсят и четат стойностни книги, а и прочели нещо хубаво, го споделят с останалите. По този начин дават зелена светлина пред знанията и постиженията на човешкия дух.

Между другото, Самюъл Колридж сам се превръща във вдъхновение за големи автори като Байрон и Кийтс. Въпреки житейските перипетии остава верен на литературата. Завещал ни е и това симпатично деление на читателите – с леки корекции напълно актуално и днес.

За видовете читатели: Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cap01

Рисуващата птици Елица Христова: „Щъркелът за нас е част от всичко родно“

Разговор за природата и за това колко си приличаме с всичко в нея Илюстратор и …