Начало / Свят / Продажбите на „Големите надежди” скочиха заради адаптация на „Би Би Си”

Продажбите на „Големите надежди” скочиха заради адаптация на „Би Би Си”

Продажбите на класическия роман на Чарлс Дикенс „Големите надежди” скочиха заради адаптация на „Би Би Си”, информира английският „Телеграф”. Британската телевизия направи минисериал от 3 части по творбата на големия писател.

Продукцията беше излъчена около коледните и новогодишни празници. Проектът беше осъществен по повод  200-годишнина от рождението на автора с псевдоним Боз, която ще се навърши на 7 февруари. Само в седмицата на излъчване са продадени 6 100 копия от книгата. Тя продължава да върви добре на пазара.

„Много хора гледаха филмите и си дадоха сметка, че не са чели книгата. Определено се наблюдава възкресение на интереса към Дикенс и класическите му творби”, коментира Мелани Харис от веригата книжарници „Уотърстоунс”.

Чарлс Дикенс е роден през 1812 г. в Англия. Той е една от най-забележителните фигури от Викторианската епоха и в британската литература изобщо. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в Англия.

Свързани заглавия
„Винтидж” преиздава най-известните творби на Дикенс
Бум на евтини класики във Великобритания
„Кеймбридж” ще публикува ръкописа на „Големите надежди”
“Големите надежди” е любимият дикенсов роман на читателите
Най-добрите 100 литературни творби за всички времена

Книгите на Дикенс тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …