Начало / Свят / „Кеймбридж” ще публикува ръкописа на „Големите надежди”

„Кеймбридж” ще публикува ръкописа на „Големите надежди”

Издателството на известния университет „Кеймбридж” ще публикува ръкописа на „Големите надежди” от Чарлс Дикенс като книга, съобщи „Гардиън”. Те работят по проекта заедно с музея „Уисбек и Фанланд”, където ръкописът се съхранява от 1868 г. Дикенс го е дал на своя приятел Чонси Тауншенд, който го занесъл в музея. Реликвата може да се види първата събота на всеки месец.

Оригиналът показва нечетливия почерк на Дикенс. Той е писал отгоре надолу. Също така е замазвал думите в края на страницата, защото е искал да напише колкото се може повече думи. Постоянно се е връщал и добавял думи и изречения, водил си е бележки.

„Ръкописът е точно както Дикенс го е оставил. Това, което прави впечатление, е колко ужасен е неговия почерк. Също така колко много промени е направил. Очевидно се е връщал назад и е поправял многократно. Фактът, че е мислил първо едно, а после друго, го прави да изглежда повече като обикновен човек”, заявява Каролайн Мъри от университетското издателство.
Клеър Томалин, която е биограф и авторка на книгата „Чарлс Дикенс: Живот”, добавя: „Това е възможност за читателя да се доближи максимално до мислите на Дикенс. Привилегия е да се докоснем до ръкописа на най-завладяващия му роман”.

Чарлс Дикенс е роден през 1812 г. в Англия. Той е една от най-забележителните фигури от Викторианската епоха и в британската литература изобщо. Характерно за него е, че публикува творбите си на части, като поредица, за да поддържа интереса на читателите. Повлиял е на редица от най-големите съвременни автори. Литературният му псевдоним е Боз. Умира през 1870 г. в Англия.

Илюстрация: Cambridge University Press

Свързани заглавия
“Големите надежди” е любимият дикенсов роман на читателите
Най-добрите 100 литературни творби за всички времена

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …