Начало / Читателски дневник / Обещах си да прочета! Пет критерия за избор на хубава книга

Обещах си да прочета! Пет критерия за избор на хубава книга

Най-важните причини да хванем някое четиво

bedtime-stories-bilingual-kids-2

Много пъти се случва така, че искаме хубава книга, обаче малко се объркваме сред многото заглавия. Многообразието е хубаво нещо, но като имаш примерно пет минути на разположение, пълните рафтове направо уморяват. Затова и подбрахме критериите, които може да са водещи, когато влезем в любимата си книжарница. Те са универсални, но така или иначе всички сме различни. Най-важното е да усетите накъде ви води в момента сърцето и… любопитството.

  1. Някои от нас примерно се водят от литературните награди. Това е критерий, който наистина е важен, защото показва какви са тенденциите, пък и как се развива литературата. Ако искате да прочетете някоя отличена книга, имайте едно наум – бъдете готови да се сблъскате с всичко. Но пък така обогатявате себе си и сте способни после да направите коментар на място сред приятели или пък във фейсбук.

Идея: „Изворът” на Айн Ранд. Книгата е класирана сред шестте бестселъра на „Ню Йорк Таймс” през 1945 г.

  1. Втори начин да изберем хубава книга в любимата си книжарница: много шум се вдига около екранизациите и естествено, това събужда любопитството ни към едно или друго заглавие, което точно се е появило в кината. Тук опасността идва най-вече от това, че ако сте гледали първо филма, книгата може да е твърде различна. Но и обратното крие подводни камъни. Ако книгата ни харесва много, има вероятност екранизацията да ни разочарова. Затова добре помислете с кое да започнете…

Предложение: „Богат, беден” на Ъруин Шоу. Великолепната екранизация с Питър Строс, Ник Нолти и др. е от 1976 г.

  1. Най-често срещаният начин да изберем книга е всъщност по тематиката й. Някои от нас прочитат първото изречение, други пък – ама признаваме, че са по-малко, първо се хващат за последната страница и ако им хареса финала, си взимат книгата! Издателите много държат на гръбчето да има впечатляваща анотация, за да привлече повече читатели и точно тук е главната опасност, ако и вие избирате книги така – има случаи, в които написаното за конкретното заглавие никак не отговаря на съдържанието. Пак така се случва понякога и с корицата. Хубавите цветове, изкусителното оформление създават у нас погрешна представа. Има много невзрачни с вида си книги в книжарницата, които крият съкровище по страниците си. Та имайте просто и това предвид…

Защо не? „Светът преди вчера” на Джаред по интригуващ начин разкрива непознати факти за традиционните общества.

  1. Много силен дразнител е класиката – тя е следващият начин да изберем хубава книга. Има хора, които държат да изчетат златните книги – онези, които вечно споменаваме, обаче понякога ги знаем само като заглавия… Никога не е късно да поправите грешката си. Обаче да се чете класика не винаги е лесно. Понякога езикът е леко архаичен, действието на обороти, съвсем различни от днешните. Ама ако искате да сте истински книжен плъх, няма как – хващайте се за работа!

Цяло съкровище: „Панаир на суетата” от Уилям Текери. Прочутата сатира за нравите в английското общество излиза през 1848 г. Именно Текери популяризира понятието сноб.

  1. И накрая, един все по-важен критерий. Избираме си онази книга, за която сме чули другите да говорят – независимо дали в интернет, от приятел или пък по радиото или телевизора. Добрите книжарници също се познават по това, че книжарите лесно могат да ви заинтригуват, да ви предложат богат избор. Търсете инициативи като Книги на месеца, защото и това навежда в добра посока, към нещо актуално и интересно. Но все пак имайте предвид, че при книгите модерно не винаги означава хубаво. Но въпреки това е чудесно да сте изчели въпросната книга, за която говорят всички.

Невероятна история: „Шантарам” на Грегъри Дейвид Робъртс. Всички говорят за автора, който бяга от затвора чак в Индия – присъдата, която излежава, е за обир на банка, а самият той е наркоман.

dve

А накрая пак се връщаме към сърцето. Винаги влизаме в книжарницата с някакъв импулс. Затова тя е специална – в хранителния магазин правим списък, мислено или пък съвсем реален, но в книжарницата търсим с поглед, вдишваме атмосферата и… се спускаме в новото си книжно приключение.

Пък го има и другият момент – дори да се разочароваме от онова, което сме си избрали, винаги можем да го подарим на скъп човек… и за него това да се окаже прекрасно попадение! Важното е да сме близо до книгите. Защото истински ги обичаме!

Обещах си да прочета – разгледайте специалната селекция на книги, които си заслужават

Критериите нахвърля Краси Проданов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …