Начало / Любопитно / Да пишеш със светлината. Фотографията е на 179 години

Да пишеш със светлината. Фотографията е на 179 години

Първите масови фотоапарати са от 1901-ва, днес снима всеки

vintage-camera-photos-1024x768

Снимането е нещо толкова френско – именно Френската академия на науките и изящните изкуства е запленена през 1839-а от процеса на фотографиране. Негов пропагандатор е Луи Жак Манде Дагер – на него е наречен и процесът дагеротипия. Това е първият вид фотографиране изобщо.

Лично френското правителство се интересува от работата на художника. Като признание му отпуска пожизнена пенсия. Самото му откритие се превръща в невероятен хит. И все пак, нужен е още половин век, за да се появят първите фотоапарати. Междувременно се сменят много процеси и подходи, фотографията тепърва открива себе си.

Цифровизацията на свой ред направи снимането масово занимание. Философският смисъл на думата фотография – от думите фос (светлина) и графо (пиша) се губи в рутинността на действието. Утехата е, че така се изразяваме и общуваме помежду си по-добре. Ефект, който първите изследователи на процеса едва ли са предполагали.

photo

А точно фотографирането е наистина изконна мечта на хората. Опити за това прави славният Леонардо, още по-назад във времето и епохите – в миналата ера, гръцките математици описват нещо като камера обскура. Ще излезе, че човечеството е израснало и с мечтата си да улови светлината, да замрази за вечността отиващия си миг и време. Поне начините да го правим сега са повече от разнообразни, стига да искате, може да потънете дълбоко в смисъла на снимането и да увеличите уменията си. Има прекрасни книги, посветени на фотографията – например на Крис Гаткъм, който създава нещо като пътеводител за снимането, наречен „Всичко за фотографията”. Фото рецепти пък обещава Скот Келби в „Тайните на цифровата фотография”. Автор е всъщност на цяла поредица с „фото тайни”, които увлекателно разкриват проверени истини, че да снимаме истински по-добре. Много по-дълбоко – във философията на това изкуство, ни води Вяра Попова. „Фотографията като път(уване) към…” е книга-посвещение на онзи миг, в който успокояваме дъха си и натискаме копчето за снимане. Защото какво е животът, ако не застинал миг време, снимка, уловила светлината навън и в нас самите.

Денят на фотографията – вижте специалната селекция на Хеликон
За снимането разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Най-несимпатичните персонажи от книгите

Герои, за които вратите ни остават затворени, събрахме сега Предложенията за неприятни образи дойдоха всъщност …