Начало / Любопитно / Да пишеш със светлината. Фотографията е на 179 години

Да пишеш със светлината. Фотографията е на 179 години

Първите масови фотоапарати са от 1901-ва, днес снима всеки

vintage-camera-photos-1024x768

Снимането е нещо толкова френско – именно Френската академия на науките и изящните изкуства е запленена през 1839-а от процеса на фотографиране. Негов пропагандатор е Луи Жак Манде Дагер – на него е наречен и процесът дагеротипия. Това е първият вид фотографиране изобщо.

Лично френското правителство се интересува от работата на художника. Като признание му отпуска пожизнена пенсия. Самото му откритие се превръща в невероятен хит. И все пак, нужен е още половин век, за да се появят първите фотоапарати. Междувременно се сменят много процеси и подходи, фотографията тепърва открива себе си.

Цифровизацията на свой ред направи снимането масово занимание. Философският смисъл на думата фотография – от думите фос (светлина) и графо (пиша) се губи в рутинността на действието. Утехата е, че така се изразяваме и общуваме помежду си по-добре. Ефект, който първите изследователи на процеса едва ли са предполагали.

photo

А точно фотографирането е наистина изконна мечта на хората. Опити за това прави славният Леонардо, още по-назад във времето и епохите – в миналата ера, гръцките математици описват нещо като камера обскура. Ще излезе, че човечеството е израснало и с мечтата си да улови светлината, да замрази за вечността отиващия си миг и време. Поне начините да го правим сега са повече от разнообразни, стига да искате, може да потънете дълбоко в смисъла на снимането и да увеличите уменията си. Има прекрасни книги, посветени на фотографията – например на Крис Гаткъм, който създава нещо като пътеводител за снимането, наречен „Всичко за фотографията”. Фото рецепти пък обещава Скот Келби в „Тайните на цифровата фотография”. Автор е всъщност на цяла поредица с „фото тайни”, които увлекателно разкриват проверени истини, че да снимаме истински по-добре. Много по-дълбоко – във философията на това изкуство, ни води Вяра Попова. „Фотографията като път(уване) към…” е книга-посвещение на онзи миг, в който успокояваме дъха си и натискаме копчето за снимане. Защото какво е животът, ако не застинал миг време, снимка, уловила светлината навън и в нас самите.

Денят на фотографията – вижте специалната селекция на Хеликон
За снимането разказа Краси Проданов

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …