Начало / Свят / Откриха неизвестни рисунки от „Малкият принц”

Откриха неизвестни рисунки от „Малкият принц”

Част са от частна колекция в Северна Швейцария

mal

Притежание на Бруно Стефанини, те са част от голямата му колекция произведения на изкуството. Живеещият в Цюрих магнат в областта на недвижимите имоти ги купува на търг през 1986-а. Самият Стефанини починал в края на миналата година на 94.

Откритието е дело на фондация „Винтертур“, която се занимава с изкуство, култура и история. Според нейните специалисти находката е в много добро състояние. Трите рисунки са намерени в картонена папка насред десетки хиляди произведения на изкуството в богатия архив на Стефанини.

Скиците изобразяват както Малкия принц, така и още няколко от героите в книгата – пияницата, боата и лисицата. Познати изображения има и на обратната страна на листите. Част от съдържанието им е стихотворение и писмо до съпругата му Консуело.

Новооткритите рисунки на Екзюпери са направени върху авиационна хартия за писма. Единствената връзка на писателя с Швейцария са двете години, прекарани от него там – между 1915-а и 1917-а. Целият му архив се съхранява в библиотеката „Морган” в САЩ. Именно в САЩ е и първата публикация на най-известната му книга – „Малкият принц”. Очаква се фондацията „Винтертур“ да обсъди с американската библиотека бъдещето на новооткритите рисунки.

Лира.бг по информация на Landbote

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224925_b

Прелестната притча за живота и смъртта в нов превод

Тази малка приказка е нещо повече от художествена творба. Като всеки литературен шедьовър тя далеч …