Начало / Критика / Да се изгубиш нарочно там, откъдето другите бягат

Да се изгубиш нарочно там, откъдето другите бягат

219874_bЮлия ПЕТКОВА

„Благословени са тези, които виждат красота в скромните места, там, където другите не виждат нищо” – Камий Писаро

Някога импресионистите са виждали красота навсякъде около себе си. Tя е вдъхновила не един и два шедьовъра на живописта, в които светлината е главен герой. Светлината е главен герой и в живота на Крис, Ясен и Стас. Защото… какво друго, ако не светлина, струи от лицата и думите на тези три момчета, докато споделят своите приключения из най-дивите и дивни кътчета на България? Крис ги събра в книга, но преди това те бяха запечатана на „кинолента” и спечелиха стотици – НЕ! – хиляди фенове!

Всичко започва с една тъмносиня книга с красиво илюстрирана корица – личен дневник на френския биолог Ален Бомбар. Той силно вярвал, че ако човек претърпи корабокрушение, може да оцелее за неопределено време, стига да се храни под режим и да пие солена морска вода на определен интервал. Неговата история вдъхновява проекта „Да се изгубиш нарочно”. Доброволният корабокрушенец Крис на свой ред вдъхновява още две луди глави. Защото щастието е истинско само когато е споделено…

Друга максима, в която Крис и компания вярват неотклонно: човек винаги има всичко, от което се нуждае, за да направи първата крачка.

Крис Захариев е роден през 1998 година, студент по кинорежисура в НАТФИЗ и един от популярните влогъри в България с близо 75,000 абонати и 5 милиона гледания на клиповете. През 2018 година печели престижната наградата „Будител на годината“ на БНР и БНТ за документалния уеб сериал „Да се изгубиш нарочно“, а през 2019 година е отличен с приза „Най-изявена млада личност на България“ от TOYP International. „Да се изгубиш нарочно“ е дебютната книга на Крис, в която той описва пътешествията си из България, споделени с двама славни ловци на залези: Ясен и Стас.

„Дори не беше важно в каква посока да тръгнем. Просто искахме да усетим пътя под гумите. Копнеехме най-сетне да грабнем красивите залези, които ни се полагат, и да прелетим из крайпътните поля и ниви. В онзи момент градът се беше превърнал в наш враг.” И те много скоро грабват първия чутовен залез, който ги спохожда някъде край Белоградчик…

Ако и за вас градът се е превърнал във враг в разгара на лятото, заповядайте на премиерата на книгата „Да се изгубиш нарочно” на 29 юли от 19:00 ч. в кино Cabana.  Представянето ще бъде съпроводено с прожекция на едноименния филм, който ще ни поведе по стъпките на тримата приключенци. Елате да се изгубим нарочно с Крис, Ясен и Стас! Вземете и приятели, входът е свободен.