Начало / Любопитно / Всяка четвърта книга в библиотеката ни е непрочетена

Всяка четвърта книга в библиотеката ни е непрочетена

Основната причина е липса на време

215afbcb46efb3f4c4c6888b841301382848cb5d

Непрочетени остават най-често новите покупки. Въпреки че избираме книгата с удоволствие и държим да видим какво се случва по страниците ѝ. В момента, в който я положим в домашната библиотека, тя просто изчезва за нас.

Има и друг вариант – трупаме „важните за четене” неща на бюрото или на нощното шкафче. При първото по-сериозно почистване установяваме, че са прашасали и също ги прибираме.

Понякога се хвърляме да четем някоя книга, но се оказва, че сме сбъркали в избора си, върви ни трудно, просто се мъчим… Тогава намираме оправдание да я оставим настрани и си обещаваме да се върнем към нея през отпуската… или по Коледа.

Разбира се, доста са случаите, когато откриваме, че очакванията ни за книгата са били различни. Тогава и четенето приключва доста рано, но пак я слагаме, „за по-сигурно”, сред другите.

23% от книгите в домашната библиотека остават непрочетени (по проучване на интернет книжарницата Мартинус)

Интернет книжарницата Мартинус прави проучване и кои са най-популярните непрочетени или недочетени заглавия в библиотеките на своите клиенти. Оказва се, че това е „50 нюанса сиво” на Е Л Джеймс, следвана от „Произход” на Дан Браун и книгите за Хари Потър. Може би ви учудва, но е нормално – именно най-популярните заглавия са и най-често срещаният подарък, така че те не винаги са наш избор. Логично е, че не винаги ни допадат…

Има и друга група непрочетени книги – това са класиките на националната литература. В нашия случай означава „Под игото”, „Записки по българските въстания” или пък един „Тютюн”.

През 2011 г. в Словакия предлагат интересен подход към проблема. Там обявяват Ден на непрочетените книги. Инициативата се провежда на всеки 31 август и цели да обърнем внимание именно на онези заглавия, които стоят в библиотеките ни неразтворени. Предложението всъщност е или да ги прочетем, или да направим нещо с тях. Да ги подарим, да ги оставим в парка, да им дадем възможност да бъдат прочетени. Защото само тогава от книгата има смисъл.

За непрочетените книги разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

liana-mikah-Puhj02KOHrc-unsplash

Доказано добрите книги – с нещо доказано вкусно

Комбинацията книга и храна прави преживяването двойно Есенните дни носят със себе си възможността – …