Начало / Без категория / Аржентинец изрисува къщата на Вапцаров

Аржентинец изрисува къщата на Вапцаров

Стихотворенията „Вяра” и „Прощално” вдъхновили твореца

vap

31-годишният Франсиско Босолети се справя със задачата за общо пет дни, като работи 12 часа дневно, без да обръща внимание дали вали, или слънцето грее унищожително. По думите на Катя Зографова, главен уредник на къщата-музей, стотици хора наблюдават работата на художника. Проектът е част от Urban Creautures – инициатива за градско изкуство, станала популярна например с образа на дядо Добри, изрисуван върху фасадата на софийски панелен блок.

Самият творец казва, че се е опитал да улови силните и слабите страни на поета – неговата смелост, но също и страхове. Мащабната рисунка има вида на негатив. Стиховете, превърнали се във вдъхновение за Босолети, са повече от известни. За „Вяра” се казва, че е програмното стихотворение на Вапцаров. Включено е в единствената му стихосбирка „Моторни песни”, излязла през 1940 г. „Прощално” пък е едното от двете му предсмъртни стихотворения, написани през юли 1942 г.

Художникът е роден в едно малко аржентинско градче – Армстронг. Завършва рисуване и започва работа в рекламна агенция. Призванието си обаче открива при едно пътуване до Лондон. Тогава Франсиско рисува всичко, което вижда, върху пликове, салфетки или късчета хартия. Хората го питат за тях и така художникът решава да промени живота си.

Като уличен артист пътува до Барселона, Неапол или Белград, сега с негова творба се гордее вече и София.

Вижте още творби на Босолети

Текст Краси Проданов
Снимки OffNews, фейсбук профила на Катя Зографова и архив

Прочетете още

67365638_462728370977026_4598940088796184576_n

Читатели плащат глобата на любимия си автор

Слави Панайотов обявен за нарушител заради голям поход Авторът на „Топ мистериите на България”, известен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.