Начало / Любопитно / Яворов прозвуча на четири езика

Яворов прозвуча на четири езика

Стиховете му са хубави и на български, и на френски, също на английски и чешки

GDD_5387_RadioMilena

Известни наши творци четоха Яворов в Морското казино на Бургас, като имаше и повод – 120 години от пристигането му в Анхиало, днешно Поморие. През 1899 г. поетът се озовава на морския бряг като телеграфопощенец. Остава доста кратко – само година, но престоят му е добре запомнен. Пък и според литературните изследователи на брега той създава около 50 свои стихотворения.

Сега един поморийски журналист – Стоян Тончев, иска да го увековечи и в книга. „Яворов и морето” съдържа стихове на два езика, оригиналният български и френски.

Стих на френски от Яворов прочете и голямата ни поетеса Маргарита Петкова. Думи за нашия символист каза още един обичан съвременен творец – Добромир Банев.

Яворов прозвуча също така на английски и дори на чешки за удоволствие на пълната зала.

Допълнителна стойност на френските преводи пък придава фактът, че са дело на Атанас Ванчев дьо Траси – самият той номиниран за носител на Нобелова награда за литература през 2019-а от над 300 поети от цял свят. Дьо Траси има издадени 70 стихосбирки, сам той е превел 50 поета от цял свят, като е президент на Световното движение на поетите и носител на орден „Стара планина”.

Самото събитие е второ, като първото представяне беше именно в Поморие.

Лира.бг по информация от Община Бургас
Снимки от сайта на Община Бургас и радио „Милена“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Скъпи коледни дари в думи и песен

Най-красивите стихове за празника Рождество дойде сякаш неусетно – завъртя се календарът и пак стигнахме …