Начало / Интервюта / Ели Иванова: Изминах всички екопътеки, за да напиша книга

Ели Иванова: Изминах всички екопътеки, за да напиша книга

52 маршрута в родината ни предлага пътешественичката

8Извори_и_пещери_9066

Създателката на туристическия блог Друми в думи събра най-интересните екопътеки в книга. 52-та маршрута отвеждат до чудни кътчета от българската природа и ни показват много забележителности. Заедно с това разкриват интересни неща от нашата история. „52 екопътеки за всеки” е книга, която може да практикувате цяло лято, че и зимата. Премиерата ѝ ще е този петък – във великотърновския Хеликон. Но маршрут може да изберете още сега – от това интервю, в което Ели споделя интересни посоки.

Какво е необходимо да знаем, преди да тръгнем по една екопътека?

– Преди да се насочим към който и да е маршрут, трябва най-напред да знаем как се стига до него, колко време приблизително ще ни отнеме да го изминем и какви трудности може да се очакват. Именно на тези три въпроса съм се постарала да отговоря в книгата за всеки от описаните маршрути.

Преди да се отправите по някоя екопътека, непременно се съобразете с прогнозата за времето и задължително си осигурете удобни спортни обувки – не тръгвайте по чехли.

– Предлагате ни 52 маршрута колкото са седмиците в годината. Значи ли това, че тези разходки са подходящи и при зимни условия?

– Повечето от маршрутите са подходящи за време без сняг, но има и такива – като Пътека на здравето край Кладница например, които няма проблем да се изминат при истински зимни условия. Като цяло, зимните разходки не са за всеки и изискват по-голяма подготовка.

Как сте подредили екопътеките в книгата, откъде започват и къде свършват?

Тъй като много екопътеки са изградени в планински райони, структурирах съдържанието на книгата по планини. Описанието започвам с маршрути в любимите ми Родопи, след това се отправям към малко познати места и маршрути в Сакар и Странджа, продължавам с Рила и Пирин, Стара планина, минавам набързо през още няколко планини и завършвам с Дунавската равнина.

eli

Вие всички ли сте обходили лично?

– Да, изминала съм всички описани екопътеки и книгата е въз основа на личните ми впечатления.

Преживявали ли сте някое екстремно приключение или необикновена среща?

– Най-екстремният маршрут в „52 екопътеки за всеки“ е пътеката Вратцата – водопад Врачанска Скакля – Враца. Спускането от платото над Враца към подножието на водопад Врачанска скакля си е истинско приключение, защото пътеката в тази част е много стръмна, тясна и камениста. Трябва много да се внимава – наклонът е голям и камъчетата се хлъзгат.

Интересна среща с местен обитател имах на слизане от връх Мальовица преди време. Маршрутът не е част от 52-те екопътеки, но може да се намери в блога ми Друми в думи. Тогава бяхме позакъснели със слизането, беше почти привечер. В един момент точно срещу нас по пътеката видяхме красиво малко еленче.

– Коя е последната спираща дъха гледка, която сте видели?

– Маршрут номер 1 в книгата е един от последните, които посетих. Това е Исторически ландшафтен парк Градище край родопското село Долно Дряново. В района са открити следи от голямо праисторическо светилище. Там може да видите добре оформени, почти като човешки глави, костенурки и други животни, няколко водопада и красиви панорамни гледки.

Препоръчайте ми маршрут близо до София.

– Един малко познат и не труден маршрут близо до София е екопътека Поглед към девет планини, тя започва от покрайнините на пернишкото село Сирищник. По време на прехода, освен очарователните панорамни гледки, се изкачва и планински първенец – връх Сирищнишка Рудина, висок 1172 метра, най-високият в Рудина планина.

ЕКОПЪТЕКИТЕ НА ЕЛИ

ЕКОПЪТЕКИТЕ НА ЕЛИ


За любителите на малко познатите, но много интересни места – казва Ели, – препоръчвам района на Странджа и Сакар. В книгата съм предложила няколко маршрута от там.

8Камъка_0446
Провирачка в Странджа
  • Един от тях е до останките на древнотракийско слънчево светилище в местността Камъка, недалеч от Малко Търново. Светилището представлява група големи скални блокове с различна форма, грапавини и знаци по тях. В основата на една от скалите е оформена малка дупка, наричана провирачка. Смятало се е, че провирането през дупката носи изцеление и здраве. До светилището е оформена кратка пътека.
  • Екопътека Извори и пещери до село Младежко в Странджа е друго такова място. Пътеката отвежда до извора на река Младежка, две пещери и местност с останки от стара крепост и красиви гледки.
  • Интересен маршрут в Сакар е до тракийската крепост и светилище Палеокастро. Пътеката започва в покрайнините на Тополовград. На място могат да се видят крепостни стени и високи скали, образуващи верига от зъбери, по чиято повърхност се разкриват множество скални дискове – над 150 на брой, като някои от тях са вдлъбнати, а други – изпъкнали. Според някои изследователи, това са соларни кръгове, свързани с древен култ към слънцето.

Интервю на Людмила Еленкова

Снимки Друми в думи

Прочетете още

1024-768-alek-popov

Алек Попов си отиде без време

Напусна ни едно от най-известните имена на нашата литературна сцена За смъртта на писателя съобщиха …