Начало / Автори / П. Д. Джеймс – от бедна жена до кралица на криминалетата

П. Д. Джеймс – от бедна жена до кралица на криминалетата

Британката създава един от най-известните детективи – Адам Далглиш

PDJ1980

П. Д. Джеймс е сред най-уважаваните и обичани автори. Определяна е като кралицата на криминалетата и детективските романи. Спектърът ѝ на писане е широк, като често прекрачва границите на криминалния жанр. Трупа много похвали от страна на литературните критици на вестници като Times literary supplement и The literary Revie.

Джеймс е родена през 1920 година в Оксфорд и завършва женска гимназия в Кеймбридж, където семейството ѝ се премества, когато тя е на 11 години. След напускането на училище на 16, започва работа, а през 1941-ва се омъжва за доктор Конър Бантри Уайт, с когото имат две дъщери – Клеър и Джейн. Съпругът ѝ се завръща от Втората световна война психически нестабилен и неработоспособен. Джеймс е принудена да изхранва цялото семейство. Започва работа в Националната здравна служба, а по-късно в Home Office, където става директор на полицейския отдел. Публикува първият си роман „Убийството на прислужницата“ през 1962-ра, когато е на 42.

В следващите десетилетия П. Д. Джеймс написва общо 16 книги, постигайки одобрението на критиците, и набира огромна популярност. Удря джакпота с „Невинна кръв“, която оглавява класацията на американските бестселъри и ѝ носи слава и известност. Само в САЩ са продадени над 10 млн. копия. Самата авторка пътува често, за да популяризира книгите си, и изнася много беседи.

През 1987 г. П. Д. Джеймс получава Диамантената кама на Картие заради постиженията през целия ѝ жизнен път. Тогава тя е на 67 г. За книгите си е награждавана със Сребърната кама на Асоциацията на криминалните писатели. В САЩ печели и награда на името на Едгар Алън По. Осем от книгите ѝ са екранизирани под формата на сериали. Печели почетни степени в четири университета и е член на Кралското литературно дружество и Кралското дружество на изкуствата.

През 1991 г. самата Елизабет II ѝ дава благородническа титла. И като баронеса П. Д. Джеймс продължава живота си в елегантна къща в Холанд Парк, напълно обзаведена в английски стил и заобиколена от множество книги.

Отива си от света ни в края на ноември 2014-а на 94-годишна възраст.

По материали от The Paris Review: Вяра Недкова
Авторът е книжар в книжарницата на Хеликон Пловдив – Център

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

amzn1600d

„Амазон” иска да спаси независимите книжарници

Компанията отделя за тях 250 хил. британски лири Става дума всъщност за фонд, който да …