Начало / Автори / П. Д. Джеймс – от бедна жена до кралица на криминалетата

П. Д. Джеймс – от бедна жена до кралица на криминалетата

Британката създава един от най-известните детективи – Адам Далглиш

PDJ1980

П. Д. Джеймс е сред най-уважаваните и обичани автори. Определяна е като кралицата на криминалетата и детективските романи. Спектърът ѝ на писане е широк, като често прекрачва границите на криминалния жанр. Трупа много похвали от страна на литературните критици на вестници като Times literary supplement и The literary Revie.

Джеймс е родена през 1920 година в Оксфорд и завършва женска гимназия в Кеймбридж, където семейството ѝ се премества, когато тя е на 11 години. След напускането на училище на 16, започва работа, а през 1941-ва се омъжва за доктор Конър Бантри Уайт, с когото имат две дъщери – Клеър и Джейн. Съпругът ѝ се завръща от Втората световна война психически нестабилен и неработоспособен. Джеймс е принудена да изхранва цялото семейство. Започва работа в Националната здравна служба, а по-късно в Home Office, където става директор на полицейския отдел. Публикува първият си роман „Убийството на прислужницата“ през 1962-ра, когато е на 42.

В следващите десетилетия П. Д. Джеймс написва общо 16 книги, постигайки одобрението на критиците, и набира огромна популярност. Удря джакпота с „Невинна кръв“, която оглавява класацията на американските бестселъри и ѝ носи слава и известност. Само в САЩ са продадени над 10 млн. копия. Самата авторка пътува често, за да популяризира книгите си, и изнася много беседи.

През 1987 г. П. Д. Джеймс получава Диамантената кама на Картие заради постиженията през целия ѝ жизнен път. Тогава тя е на 67 г. За книгите си е награждавана със Сребърната кама на Асоциацията на криминалните писатели. В САЩ печели и награда на името на Едгар Алън По. Осем от книгите ѝ са екранизирани под формата на сериали. Печели почетни степени в четири университета и е член на Кралското литературно дружество и Кралското дружество на изкуствата.

През 1991 г. самата Елизабет II ѝ дава благородническа титла. И като баронеса П. Д. Джеймс продължава живота си в елегантна къща в Холанд Парк, напълно обзаведена в английски стил и заобиколена от множество книги.

Отива си от света ни в края на ноември 2014-а на 94-годишна възраст.

По материали от The Paris Review: Вяра Недкова
Авторът е книжар в книжарницата на Хеликон Пловдив – Център

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20231001-WA0001

„Хеликон Смолян“ се преобрази

Книжарницата в сърцето на Родопите заработи отново на същия адрес в центъра на Смолян,  бул. …