Начало / Свят / Елиф Шафак е разследвана от турската прокуратура

Елиф Шафак е разследвана от турската прокуратура

Прокурори в Турция започнаха разследванe срещу автори на художествена литература

Elif-Shafak-2

Сред проверяваните попадна и обичаната у нас Елиф Шафак. Романът ѝ „Любов” е част от подборката Доказано добри книги на Хеликон.

Според турски медии разследването е в резултат на „порочен дебат в социалните мрежи”, в който писатели-романисти се занимават с предизвикателни теми като насилието над деца и жени, а също и сексуално насилие.  Елиф Шафак попада в този скандал със страници от нейните „Речник на погледите” и „Трите дъщери на Ева”.

Самата Шафак заявява: „Те искат да разследват всяка книга, в която има някакъв текст за сексуална злоупотреба с деца. Това е нов фокус за прокурорите в Турция. И разбира се, иронията е, че се случва в страна, в която случаите на сексуално насилие срещу жени и деца нарастват. Турските съдилища не предприемат действия, законите не са променени. Така че в страна, в която са нужни спешни действия за справяне със сексуалното насилие, те преследват писатели. Това е най-голямата трагедия. Прилича на лов на вещици.

През 2006 г. Шафак бе съдена и оправдана за „обида на турската националност”, след като прокурорите отбелязаха, че в романа ѝ „Копелето от Истанбул” клането на арменци в Първата световна война се смята за геноцид.

Издателят на Елиф Шафак в Турция Доган Китап казва, че тя „винаги е била автор, описващ теглилата и борещ се за правата на жените, децата и малцинствата”. Според Китап въпросите за сексуалния тормоз и кръвосмешението са социални рани. Той е на мнение, че Елиф Шафак е сред най-добрите турски автори, които говорят за жертвите и пострадалите. „Нейните книги са дар не само за нас, но и за световната литература”.

В интервю за „Дойче Веле” Елиф Шафак говори и за новата си книга „Нечути гласове“. Според нея новата ѝ творба по всяка вероятност отново ще ѝ навлече неприятности в Турция. Защото героите в „Нечути гласове“ са все аутсайдери, изтикани в периферията на турското общество:  проститутка, жена-трансджендър, бежанец, жена-джудже. Шафак разказва, че е искала да даде глас на онези, които са обречени на страдания поради своята другост . „Всеки, който е различен, независимо дали в културно, сексуално, политическо или религиозно отношение, има тежък живот в Турция! – казва Шафак и добавя… – Колкото повече страната се отдалечава от демокрацията, колкото по-авторитарна става политиката ѝ, толкова по-бързо изчезват плурализмът и многообразието.

По материали от Sol Haber и Дойче Веле: Борислав Курдов

Прочетете още

newsletter_m

Ухание от хубави книги през март

Ето заглавията, които ще са най-търсени този месец в „Хеликон“ „ТАТЯНА ЛОЛОВА от А до …