Начало / Любопитно / Плаващи библиотеки кръстосват Скандинавието

Плаващи библиотеки кръстосват Скандинавието

Целта е и най-малкото селище да има достъп до книги

stažený soubor

Първият кораб-библиотека се появява още в средата на миналия век – през 1953-а. Тогава е нает плавателен съд от крайбрежната артилерия на Швеция, който е оборудван така, че да побира максимално много книги. Въпросната библиотека функционира до днес, като обикаля читателите си два пъти годишно.

До наши дни са оборудвани общо шест кораба – най-новият например е изпълнявал преди функциите на ферибот.

Читателите, които разчитат на плаващата библиотека, са предимно от Стокхолмския архипелаг. На плавателния съд има около 3000 тома, там работят и няколко библиотекари, които са наясно с това кой чете на всеки от 23-те обитаеми острова.

Bokbaaten-i-Hjoerungavaag2

Всеки има право на достъп до литература и информация, казват скандинавците

Системата е такава, че корабът-библиотека спира за по час и половина навсякъде в продължение на седмица. Периодът на заемане е половин година – до следващото акостиране на плаващата библиотека. За закъснение глоби не се налагат :) Самото начинание се администрира от Областната библиотека в Стокхолм, която редовно допълва сбирката, че да може библиотеката да е интересна за своите читатели.

Грамотността и добрата образованост са много важни за скандинавците – обяснява съществуването на библиотеките-кораби Паиви Йокитало. – Всеки има право на достъп до литература и информация.” Въпреки това и тук финансовите трудности са всекидневие. Някои от плаващите библиотеки са принудени да преустановят дейността си заради високите разходи. Но и самата идея за съществуването им заслужава адмирации.

Лира.бг по материали от Region Biblioteket

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …