На фокус
Начало / Любопитно / Плаващи библиотеки кръстосват Скандинавието

Плаващи библиотеки кръстосват Скандинавието

Целта е и най-малкото селище да има достъп до книги

stažený soubor

Първият кораб-библиотека се появява още в средата на миналия век – през 1953-а. Тогава е нает плавателен съд от крайбрежната артилерия на Швеция, който е оборудван така, че да побира максимално много книги. Въпросната библиотека функционира до днес, като обикаля читателите си два пъти годишно.

До наши дни са оборудвани общо шест кораба – най-новият например е изпълнявал преди функциите на ферибот.

Читателите, които разчитат на плаващата библиотека, са предимно от Стокхолмския архипелаг. На плавателния съд има около 3000 тома, там работят и няколко библиотекари, които са наясно с това кой чете на всеки от 23-те обитаеми острова.

Bokbaaten-i-Hjoerungavaag2

Всеки има право на достъп до литература и информация, казват скандинавците

Системата е такава, че корабът-библиотека спира за по час и половина навсякъде в продължение на седмица. Периодът на заемане е половин година – до следващото акостиране на плаващата библиотека. За закъснение глоби не се налагат :) Самото начинание се администрира от Областната библиотека в Стокхолм, която редовно допълва сбирката, че да може библиотеката да е интересна за своите читатели.

Грамотността и добрата образованост са много важни за скандинавците – обяснява съществуването на библиотеките-кораби Паиви Йокитало. – Всеки има право на достъп до литература и информация.” Въпреки това и тук финансовите трудности са всекидневие. Някои от плаващите библиотеки са принудени да преустановят дейността си заради високите разходи. Но и самата идея за съществуването им заслужава адмирации.

Лира.бг по материали от Region Biblioteket

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Raul-Lemesoff-Weapons-of-Mass-Instruction-lead

Книжният танк – оръжие за масово знание

Съоръжението е по-актуално от всякога На въоръжение е от 2015-а – тогава го създава един …