Начало / Любопитно / Чаша бургундско и разходка из Дъблин. Блумсдей събира влюбените в „Одисей”

Чаша бургундско и разходка из Дъблин. Блумсдей събира влюбените в „Одисей”

Денят се отбелязва вече 45 години

bloomsday event - 2

Романът на Джойс май е единственият, който се отбелязва с национален празник. Поне така е в Ирландия на всеки 16 юни. Духът на писателя – пък и героят му, оживяват и превръщат Дъблин в огромна книга. Все едно си по страниците на книгата.

След три години ще се навърши век от публикуването на модернистичния роман. Тук е мястото да кажем, че се готви ново българско издание. Наесен в Хеликон ще се появи преводът на Иглика Василева, при това в две версии, с мека и с твърда корица.

Самият Блумовден, както още ще го срещнете на български, носи името на главния герой на книгата. Това е 38-годишният Леополд Блум. Над 900-те страници на „Одисей“ се разиграват точно на 16 юни. Представляват неспирен поток от мисли. Но мисли с такъв заряд, че са се превърнали в изключително важна част от световната литература.

А причината всичко в книгата да се случва само и единствено на този ден е… романтична. Авторът искал да увековечи момента, в който се запознал с бъдещата си съпруга Нора Барнакъл, превърнала се във вдъхновение за него.

Интересен е фактът, че макар да предлага на читателите си разказ за един-единствен ден от годината, романът е излизал три календарни години в приложение на американското списание The Little Review. После се стига и до първото самостоятелно негово издание – през 1922 г. в Париж.

Но да се върнем в Дъблин. На Блумсдей там е повече от интересно. „Одисей” отдавна се е превърнала в книга-феномен с много почитатели по цял свят. А празникът е повод мнозина от тях да се съберат в ирландската столица. И тя се превръща в сцена на описаното по страниците. Пресъздават се епизоди, преповтарят се движенията на главния герой из града. В костюми от ония времена се спират в кръчмите и баровете, та да възкресят духа на Леополд Блум.

За първи път празникът се отбелязва в чест на 50-годишнината от събитията в книгата – през 1974 г. Специално събитие организира и Посолството на Ирландия у нас. Първи, които прочетоха откъси на тазгодишното тържество – през 2019-а, бяха посланикът, Н. Пр. Майкъл Форбс и самият преводач Иглика Василева.

Точно най-големите почитатели на романа са изчислили, че изчитането пред публика на цялата книга отнема общо 36 часа, затова може да се каже, че един Блумсдей… не стига. Най-голямото тържество пък е през 2004 г. Поводът – 100-годишнината от събитията в книгата. ReJoyce Dublin, посветен на „Одисей”, продължи тогава от 1 април до 31 август.

Вижте още неповторими моменти от празника

За Блумсдей разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

eliott-reyna-kcT-7cirBEw-unsplash

Губим все повече концентрация при четене

Проблемът се наблюдава при малки и големи Книгата помага да успокоим мозъка и да го …