Начало / България / Искате бистър ум и бърза мисъл? Артър Конан Дойл ще ви помогне!

Искате бистър ум и бърза мисъл? Артър Конан Дойл ще ви помогне!

Две подборки с къси творби сега имат ново издание на български

ACD2

Става дума за „Клубът на червенокосите” и „Петте портокалови семки”. Общото между тях е това, че са публикувани за първи път през 1891 г. в сп. „Странд”. После всичките попадат и в сборника „Приключенията на Шерлок Холмс”. Българският превод е на Красимира Тодорова.

Създадени като заплетени криминални истории, те крият в себе си превъзходния талант на своя автор. „Клубът на червенокосите” например влиза под формата на упражнение и в наръчници за логическо мислене. Целта е, проследявайки действията на главните действащи лица, да създадеш собствен алгоритъм на решаване на проблемите.

Дойл е майстор именно на перфектно премислените ходове. Интересното е, че той поставя навсякъде в текстовете си капани за мисълта на четящия. И въпреки това сюжетите следват своя собствена логика, която води до убедителен финал.

Късите му творби онагледяват всичко това. Ненапразно сборникът „Приключенията на Шерлок Холмс” бързо натрупва слава и сред съвременниците му. Включени са общо 14 истории, написани през 1891 и 1892 г. Сред тях са и тези, включени в новите, симпатични издания на Хеликон.

Илюстрации от оригиналното издание от 1892 г.
Илюстрации от оригиналното издание от 1892 г.

„Петте портокалови семки” − разказът, чието име носи първата подборка, е за срещата на легендарния детектив с Джон Оупъншо. Чичо му Илайъс получава странно писмо от Индия – в плика има пет портокалови семки. Година след нещастната му смърт историята се повтаря, но сега писмото е за бащата на Джон. Интересното е, че писателят допуска тук неговият детектив да се провали. Пътят на логиката следва странни криви, превръщайки четенето в изискано удоволствие.

„Клубът на червенокосите” дава името на втората книга и е не по-малко напрегнат. Тук главоблъсканицата е съвършена – през цялото време престъпление всъщност липсва, но напрежението постоянно се покачва. Артър Конан Дойл създава усещане за интрига дори когато тя липсва. И всичко това със силата на образите, чрез детайлите, които гради.

Двете истории, обединяват около себе си в двете нови книги и още няколко − „Манастирското училище“, „Случаят в Аби Грейндж“, „Морският договор“, също „Загадката на долината Боскум“ и др. Всички тези интригуващи сюжети превръщат автора си във фаворит за нашето внимание през настъпващия сезон. Знаете, че умът си почива, когато го ангажираш активно с някоя главоблъсканица встрани от всекидневните проблеми. Точно това удоволствие получаваме с помощта на Артър Конан Дойл. Затова зареждаме „Клубът на червенокосите” и „Петте портокалови семки” на нощното шкафче, но също и в куфара или дори във вътрешния джоб заради удобния им формат – удоволствията са създадени, за да бъдат поглъщани. Най-добре на един дъх.

ЗАЩО АРТЪР КОНАН ДОЙЛ?

ЗАЩО АРТЪР КОНАН ДОЙЛ?

index

  • Развива дедуктивните ни способности
  • Съпреживяваме усещането за успех заедно с героите му
  • Разширяваме своя собствен хоризонт
  • Отърсваме се от емоционалното съпреживяване на нещата
  • Гъвкавият ум ни помага в други области на живота

Препоръка за Артър Конан Дойл от Краси Проданов

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …