На фокус
Начало / България / Искате бистър ум и бърза мисъл? Артър Конан Дойл ще ви помогне!

Искате бистър ум и бърза мисъл? Артър Конан Дойл ще ви помогне!

Две подборки с къси творби сега имат ново издание на български

ACD2

Става дума за „Клубът на червенокосите” и „Петте портокалови семки”. Общото между тях е това, че са публикувани за първи път през 1891 г. в сп. „Странд”. После всичките попадат и в сборника „Приключенията на Шерлок Холмс”. Българският превод е на Красимира Тодорова.

Създадени като заплетени криминални истории, те крият в себе си превъзходния талант на своя автор. „Клубът на червенокосите” например влиза под формата на упражнение и в наръчници за логическо мислене. Целта е, проследявайки действията на главните действащи лица, да създадеш собствен алгоритъм на решаване на проблемите.

Дойл е майстор именно на перфектно премислените ходове. Интересното е, че той поставя навсякъде в текстовете си капани за мисълта на четящия. И въпреки това сюжетите следват своя собствена логика, която води до убедителен финал.

Късите му творби онагледяват всичко това. Ненапразно сборникът „Приключенията на Шерлок Холмс” бързо натрупва слава и сред съвременниците му. Включени са общо 14 истории, написани през 1891 и 1892 г. Сред тях са и тези, включени в новите, симпатични издания на Хеликон.

Илюстрации от оригиналното издание от 1892 г.
Илюстрации от оригиналното издание от 1892 г.

„Петте портокалови семки” − разказът, чието име носи първата подборка, е за срещата на легендарния детектив с Джон Оупъншо. Чичо му Илайъс получава странно писмо от Индия – в плика има пет портокалови семки. Година след нещастната му смърт историята се повтаря, но сега писмото е за бащата на Джон. Интересното е, че писателят допуска тук неговият детектив да се провали. Пътят на логиката следва странни криви, превръщайки четенето в изискано удоволствие.

„Клубът на червенокосите” дава името на втората книга и е не по-малко напрегнат. Тук главоблъсканицата е съвършена – през цялото време престъпление всъщност липсва, но напрежението постоянно се покачва. Артър Конан Дойл създава усещане за интрига дори когато тя липсва. И всичко това със силата на образите, чрез детайлите, които гради.

Двете истории, обединяват около себе си в двете нови книги и още няколко − „Манастирското училище“, „Случаят в Аби Грейндж“, „Морският договор“, също „Загадката на долината Боскум“ и др. Всички тези интригуващи сюжети превръщат автора си във фаворит за нашето внимание през настъпващия сезон. Знаете, че умът си почива, когато го ангажираш активно с някоя главоблъсканица встрани от всекидневните проблеми. Точно това удоволствие получаваме с помощта на Артър Конан Дойл. Затова зареждаме „Клубът на червенокосите” и „Петте портокалови семки” на нощното шкафче, но също и в куфара или дори във вътрешния джоб заради удобния им формат – удоволствията са създадени, за да бъдат поглъщани. Най-добре на един дъх.

ЗАЩО АРТЪР КОНАН ДОЙЛ?

ЗАЩО АРТЪР КОНАН ДОЙЛ?

index

  • Развива дедуктивните ни способности
  • Съпреживяваме усещането за успех заедно с героите му
  • Разширяваме своя собствен хоризонт
  • Отърсваме се от емоционалното съпреживяване на нещата
  • Гъвкавият ум ни помага в други области на живота

Препоръка за Артър Конан Дойл от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

kniha

Книгите обещават година, която ни извежда от хаоса

Прогнозите са обаче и за бурни събития Астрологията е наука, която е запазила магията си …