На фокус
Начало / Любопитно / Рисуван свят, сладък като детството

Рисуван свят, сладък като детството

Илюстрациите на Любен Зидаров ни припомнят как сме отраснали

IMG_20190531_132646

95-годишният вече художник твори активно още от края на 40-те на миналия век. „Златни” обаче се оказват 70-те и 80-те – именно от ония времена са рисунките, запечатали се в главата на всяко тогавашно хлапе.

Любен Зидаров на практика оставя подписа си върху всички значими детски произведения. Илюстрира „Приказките на Шехерезада”, историите за Том Сойер – при това в няколко издания, колекцията, побрала най-хубавото от Андерсенпоредицата е дълга!

Факт е, че тогава дечурлигата са луди по всички тия герои. Обичайно за ония времена беше и друго – да се прерисува любимият образ. Значи може да се каже, че Любен Зидаров е вдъхновил и едно ново поколение творци, открило нещо необикновено именно в неговите рисунки.

Често определян като създател на модерното течение в илюстрацията за деца у нас, с голяма доза вероятност, в момента Любен Зидаров е най-възрастният действащ илюстратор на планетата (От каталога на Литературния фестивал за деца и младежи)

Народен художник по времето на социализма, Любен Зидаров печели награди и отличия, а през 2016-а и 2017-а е номиниран за приза „Астрид Линдгрен”.

95-годишнината му пък отбеляза и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи – снимките, които виждате, са точно от изложбата там.

Сегашните деца ги гледат с любопитство, а отдавна порасналите – с носталгия и почуда… Защото светът наистина ставаше необикновен с книга в ръка. Книга, която умее да те приласкае и с приключения, и с рисунка.

В света на детството с илюстрациите на Любен Зидаров се върна и Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Puffins-censorship-of-Roald-Dahl-prompts-fierce-backlash-THUMB

Световни личности се възмутиха от цензурирания Роалд Дал

Промените в книгите му продължават да се обсъждат Издателство „Пъфин“ поиска от „чувствителни“ читатели да …