Начало / България / Основополагаща творба на натурализма

Основополагаща творба на натурализма

218717_bЕмил Зола (1840-1902) е сред най-ярките представители на френската литература. Основоположник на натурализма, Зола създава редица изключителни романи. Най-впечатляващите му творби са част от серията от 20 романа „Ругон-Макарови“.

Терез Ракен“ (изд. „Ера“) е големият пробив на Емил Зола. Жестоко хулен от критиката, романът се радва на изключително радушен прием от читателите и се превръща в една от основополагащите творби на натурализма.

Терез води монотонен, еднообразен и пуст живот под крилото на леля си, която отглежда сама болнавия си син Камий. Бъдещето на Терез е предначертано – тя ще се омъжи за Камий, за да се грижи за крехкия младеж. Примирена със съдбата си, младата жена е потънала във вцепеняваща празнота. Когато среща Лоран, пред Терез се отваря нов хоризонт. Всички чувства, които е таила в себе си, пропукват маската на безразличието. Страстта, отприщена от Лоран, тласка Терез към немислимото и повежда и двама им във водовъртеж от гибелни желания, престъпни деяния и самоунищожение.