Начало / Автори / Знаков поет навърши 100 години

Знаков поет навърши 100 години

Лоурънс Фърленгети променя и поезията, и съдебната система

2048

Познат е всъщност колкото като човек на словото, толкова и като издател или пък дори книжар. В края на 60-те на миналия век например големият Гинсбърг отбелязва, че Фърлингети заслужава Нобелова награда за издателската си дейност.

И действително, неговата книжарница City Lights фигурира днес в пътеводителите като една от забележителностите на Сан Франциско. Точно там живее поетът вече 70 години, а самият магазин за книги функционира от 50.

Образованието на Фърленгети е донякъде европейско. В Сорбоната защитава докторската си степен в областта на поезията. Но в живота си е много повече, буквално всичко… От бедния сирак, роден на Източното крайбрежие на САЩ, става войник по принуда, тъй като е пацифист. Има период, в който го завладява социалистическият радикализъм, но се превръща в успешен предприемач. Най-вече е обаче талантлив литератор, който е в основата на всички важни процеси в американската литература през втората половина на миналия век.

Понякога го причисляват към Бийт поколението, но самият Фърленгети никога не се е чувствал част от него. Преди няколко години в книжарниците се появява кореспонденцията му със споменатия вече Алън Гинсбърг, която показва и общите им черти, но също и всичко, което ги разделя.

Фърленгети се чувства много повече наследник на славния Т. С. Елиът, чието влияние се усеща в творчеството му. Роден трийсетина години по-късно, смята обаче, че поезията е за хората и затова трябва да е максимално разбираема и достъпна.

Именно Гинсбърг стои в основата на един от големите препъникамъни в живота на Лоурънс Фърленгети. През 1956 г. стогодишният сега поет и издател пуска на пазара поемата „Вой“ на своя колега. Срещу издателя и автора е заведено дело за нарушаване на благоприличието, като тиражът е иззет от книжарниците. Решението обаче е в полза на издателя и това завинаги променя политиката на цензура в САЩ.

Little Boy, by Lawrence Ferlinghetti

Стогодишнината си Фърленгети отпразнува по най-добрия начин – с автобиографична книга. Little Boy, както е заглавието й, описва собствения му път. А заедно с това се превръща в мащабна картина на миналия век. При това от наистина славен автор… Та нали още в края на 20. век една улица без изход в Сан Франциско е наречена Via Ferlinghetti.

Портрет на поета от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5fdb513f0ed23.image

„Време за милост” стана новогодишното четиво на американците

Трилърът на Джон Гришам поведе най-четените на „Ню Йорк Таймс” Символично книгата положи и началото …