Начало / Любопитно / С природа и книги ще лекуват в Норвегия

С природа и книги ще лекуват в Норвегия

Новата концепция идва, за да пребори стреса

snohetta-outdoor-care-retreats-norway-hospitals-designboom-02

Проектът се разработва от специалисти по психосоматична медицина, както и психиатри. Важна част в него обаче е и мястото за лечение. От архитектурното студио Snøhetta, станало известно с проекта си за подводен ресторант, предлагат пациентите да бъдат настанявани в домове от дърво. Естественият материал също намалява тревожността и спомага за възстановяването.

Скандинавските страни отдавна вървят с големи крачки напред в разбирането си за психичните и психологически проблеми. Разработваните системи включват максимална близост до природата и в същото време успокояващи съзнанието дейности като четене и разходки.

Точно това са нещата, които предизвикват у всекиго спонтанна радост и заедно с това облекчават напрегнатостта – казва един от моторите на новия подход, психоложката Марен Линдхайм. – Когато поставите психически затормозен човек в спокойна среда, той се възстановява изключително бързо.

Архитектурното студио е изградило вече два обекта – в Осло и Кристиансан, които да се използват за този тип лечение. Къщичките се отличават с простотата си и предлагат едно спартанско пребиваване. Съзерцание, книга, вървене – това е идеалното лечение за претрупаните от мисли глави на съвременния човек.

Lira.bg по материали от сп. Wallpaper

Прочетете още

halloween__books_promo_wallpaper__by_provod_dcvigez-fullview

Светлината срещу мрака. Пет книги за справяне с вътрешните страхове

Традицията повелява – нощта на 31 октомври е отредена за Вси светии Мнозина свързват маскарада, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.