Начало / Любопитно / С природа и книги ще лекуват в Норвегия

С природа и книги ще лекуват в Норвегия

Новата концепция идва, за да пребори стреса

snohetta-outdoor-care-retreats-norway-hospitals-designboom-02

Проектът се разработва от специалисти по психосоматична медицина, както и психиатри. Важна част в него обаче е и мястото за лечение. От архитектурното студио Snøhetta, станало известно с проекта си за подводен ресторант, предлагат пациентите да бъдат настанявани в домове от дърво. Естественият материал също намалява тревожността и спомага за възстановяването.

Скандинавските страни отдавна вървят с големи крачки напред в разбирането си за психичните и психологически проблеми. Разработваните системи включват максимална близост до природата и в същото време успокояващи съзнанието дейности като четене и разходки.

Точно това са нещата, които предизвикват у всекиго спонтанна радост и заедно с това облекчават напрегнатостта – казва един от моторите на новия подход, психоложката Марен Линдхайм. – Когато поставите психически затормозен човек в спокойна среда, той се възстановява изключително бързо.

Архитектурното студио е изградило вече два обекта – в Осло и Кристиансан, които да се използват за този тип лечение. Къщичките се отличават с простотата си и предлагат едно спартанско пребиваване. Съзерцание, книга, вървене – това е идеалното лечение за претрупаните от мисли глави на съвременния човек.

Lira.bg по материали от сп. Wallpaper

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

4f91eeb965016.image

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Книга припомня големия пожар в библиотеката на Лос Анджелис

Сюзън Орлийн изследва мащабите на драмата Датата е 29 април, а годината 1986-а. Рано сутринта …