Начало / Автори / Леонардо – по следите на един опасен ум

Леонардо – по следите на един опасен ум

Талантите му са повече, отколкото предполага и съвременният човек

leonardodavinciselfportrait

ИДЕАЛИТЕ НА РЕНЕСАНСА превъплътява в себе си – Леонардо е едновременно художник, но заедно с това скулптор, архитект, учен, музикант, изобретател и разбира се, писател. Интересно, но обръщал внимание и върху факта, че животните също имат права. Смята се също така, че е бил и вегетарианец.

Като писател например оставя огромно и за сегашните схващания наследство. Съчиненията на Леонардо да Винчи обхващат общо около 7 хил. листа на най-различна тематика. Характерно за тях е, че са с огледално писмо, което пък слага начало и на много спекулации. Съществува теория, че това е шифър и четенето трябва да е многозначно… Но все пак наследниците на гения – днешните учени, са по-скоро скептични. Обясняват тази кротка мистификация със съвсем приложен факт. Просто Леонардо пишел с лявата ръка и поради това на обратно. Огледалното му писмо може лесно да бъде разчетено и е ценно, казва строго науката, и в този си вид.

Така или иначе обаче личността на твореца Леонардо слага начало на много процеси в културата, изкуството и религията. Самото му име е притегателно за много негови последователи от най-различни дисциплини. Животът му в пълнота опита да опише и Уолтър Айзъксън, известен точно с „визитките“ на великите умове, които създава. Ако обаче имате нужда вместо да четете, да се почувствате в кожата на този ренесансов гений, вземете някой от 3D пъзелите, които наподобяват изобретенията му… А точно те доказват, че Леонардо всъщност си е останал цял живот едно дете… и по детски е искал да разгадае света, да го разглоби и отново да го сглоби, но… още по-красив.

1_IqjQMlge6sPW_GAqSKohwA

Факти за Леонардо, които ни изпълват с възхищение

✓ Според различни източници е написал общо 114 книги.
✓ Един от големите съвременни колекционери на делото му е Бил Гейтс.
✓ От 12 години съществува безплатна електронна библиотека на Леонардо, финансирана от Европейския съюз – E-Leo
✓ Смята се, че Леонардо да Винчи е разработил пра-дядовците на колелото или подводницата.
✓ Интересува се от това как хората могат да използват слънчевата енергия за своите цели.
✓ Отличавал се с добротата си и мекия характер.

За Леонардо накратко от Краси Проданов
Ден на Леонардо ви предлага и Хеликон

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …