Начало / Свят / Лунна библиотека? Да, може!

Лунна библиотека? Да, може!

lunar-libraryЧастният израелски спътник Берешийт вече е на път към луната. Ракетата, която ще кацне на земния спътник, носи нещо изключително ценно – архив от 30 милиона страници, събрал човешкото познание. В малкия диск има снимки, текстове и символи. Това е първата крачка към създаването на Лунна библиотека и е част от далеч по-глобалната инициатива по създаването на галактически архив на земята.

Ракетата пренася към луната и семена от застрашени от климатичните промени видове.

Идеята е на Arch Mission Foundation, която иска да създаде олтар за „записите на цивилизацията ни“, който да е устойчив и да се отправи на пътешествие в галактиката ни. Така първият диск с информация отлетя на борда на ракетата SpaceX Falcon 9 и се очаква да кацне на луната на 11 април.

Архивът е с размер на един DVD диск, който съдържа малки аналогови чипове, видими само под микроскоп. Дискът съдържа над 60 000 документа, снимки, книги и илюстрации. Сред тях е и ръководство за около 1000 човешки езика, за които от Arch Mission Foundation смятат, че биха били добра помощ за всеки, който би искал да изследва диска. Декомпресираното съдържание е около 200 гигабайта информация, като включва и пълно копие на англоезичната версия на „Уикипедия“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

caption (1)

Квадратната глава – необикновена библиотека в Ница

Носи името на Луи Нюсер Съвременната архитектура е на почит в Ница, както си личи …